View Single Post
Eski 27-01-2011, 23:14   #4
hassoman
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 19-04-2007
Köpeklerini gezdirenlerden biliyorum, köpeklerin hemen hemen hepsi yanından geçen insanlara ve hayvanlara karşı saldırgan ve tepkililer. Komşumuzun bahçesinde köpeği var. Gelene geçene havlıyor. Yandaki komşularını kaç senedir öğrenemedi. Ne zaman önlerinden geçsem bana da havlıyor….

Eve gelen konuklara tepki veren köpekleri biliyorum... Misafir geldiğinde bir odaya kapatmak zorunda kalıyorlar.

Ben köpek terbiyesinden anlamam. Ama aklın yolu bir.
Bazıları alınabilir belki ama köpek terbiyesinin çocuk terbiyesinden pek farkı yok gibi… Bu yüzden köpek terbiyesinde iki yöntem uygulanmalı diye düşünüyorum.

Çocuk terbiyesinde olduğu gibi genel kural şu olmalı: Terbiyeyi tek kişiden (kaynaktan) almalı… Önüne gelenin terbiye etmeye çalıştığı bir köpeğin karakteri oturmaz bence… Hatta karaktersiz olur.

Terbiye deyince aklımıza ne geliyor:
a- Bireysel (Tek başına eğitim)
b- Sosyal (Grup halinde eğitim)

Tek başına eğitimde emir ve komutları yerine getirme alışkanlığını edinmek için yapılır. Getir, götür, bırak, yat, kalk, saldır, bırak vs… Bu arada bazı beceriler de kazandırılabilir. İki ayak üzerinde yürüme, takla atma vs… Uygulanacak yöntemi bilemem…

Grup halinde eğitim ise en az beş-altı köpeğin sahipleriyle bir arada yapılması gereken eğitim olmalı… (Bu uygulamayı bir belgeselde görmüştüm.)
Bu grup eğitiminde hem köpeklerin birbirlerine karşı, hem de yabancı insan ve köpeklere karşı eğitimi bir arada yapılmış olur.
Ne bileyim, mesela iki köpek gezdiren karşı karşıya geldi. Merhabalaştılar, birbirleriyle konuşmaya başladılar. Köpekler sohbet bitinceye kadar oturup sakin sakin beklemeliler.
Ne bileyim, köpek sahibiyle birlikte kalabalık bir köpekli grup arasından geçiyor, ya da köpeksiz bir insan grubu arasından geçiyor… Sakin, stressiz, kimseye bulaşmadan geçmeli…
Bu tür eğitimler ancak grup halde olur.
Yoksa köpeğinizi verin birisine, “Hadi bunu eğitin” deyin… Ama grup çalışması yok. Yani bireysel terbiye var, sosyal terbiye yok...
Bence istenilen sonuç alınamaz gibi…
Siz eğitin daha iyi, paranıza yazık…
Yanlış mı düşünüyorum?...

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön