Bazı arkadaşların bildiği gibi bir süredir Sera ortamında topraksız tarım konusunda araştırma ve çalışmalar yapıyorum. Çoğu arkadaş ile özelden mesajlaştığım için Forum ortamına yansımamıştır.
Benim yer olarak düşündüğüm yerlerden birisi de memleketim,anamın babamın yaşadığı yer olan Trabzon. Karadeniz'de yerler sürekli bölündüğü için (nesilden, nesile) tarım arazileri oldukca kısıtlı, bu kısıtlamaya birde arazi şartlarının elverişsizliği eklenince (düz arazi bulmak, bir çocuğun elma şekeri bulması gibidir). Güneş ışığı da diğer bölgelerdekine (Antalya, Fethiye, Dikili..gibi..tek avantajı çok sıcak ve çok soğuk olmması...35 derecenin üzerine pek çıkmaz, -5 dereceyi de çok nadir görür) nazaran daha az olduğundan, yapılacak topraksız tarım bu dezavantajları kompanze edebilir.
Trabzon da amatör veya hobi amaçlı seracılık dışında modern seracılık nerede ise hiç yok. Bu aylarda sebze,meyve diğer illerden gelir. Örneğin domates Antalya'dan gelir. Çok büyük ticari amaçlı olmasa'da bir evi geçindirecek modern bir sera yapmayı düşündüğümden fizibilite çalışması yapmak şart. İşte tam bu durumda aşağıda yazacağım bir durum karşıma çıktı. Konu belki bu başlıkta değidir ama yazacak başka bir başlık ta bulamadım, mazur görün.
Trabzon sebze halindeki fiyatlar ile Antalya sebze halindeki fiyatları karşılaştırınca birçok üründe Trabzndaki fiyatların, Antalyadan gelmesine rağmen Antalyadan daha ucuz olduğunu farkettim (en yüksek fiyatlara bakınca)
Nasıl oluyor da oluyor bu durum ?...hiç olmazsa nakliye biniyor fiyat üztüne...yoksa başka oyunlarmı var ?.
24 Ocak 2011 Pazartesi-Trabzon sebze halindeki fiyatlardan bazı örnekler.
- Sebzenin Cinsi En Düşük (TL) En Yüksek (TL)
- Domates 1,25 TL 1,50 TL
- Domates Salkım 2,60 TL 2,70 TL
- Marul (Adet) 1,20 TL 1,60 TL
- Marul Kıvırcık (Adet) 0,80 TL 1,00 TL
25.01.2011 tarihli Meyve-Sebze Hali fiyat listesi: Antalya
- Sebzenin Cinsi En Düşük (TL) En Yüksek (TL)
- Domates (Cam) 0.50 TL 1.40 TL
- Domates (Ceri) 2.00 TL 4.00 TL
- Marul (Aysberk) 0.70 TL 2.00 TL
- Marul (Düz) 0.50 TL 1.60 TL
- Marul (Kıvırcık)
0.40 TL 1.30 TL
Nasıl oluyor da oluyor bu durum ?...