Konu: Todor / Sera
View Single Post
Eski 23-01-2011, 06:35   #2
Todor
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 30-07-2006
Fesleğenlere kullandığım temel formül şu:

N=140.9, K=96.4, P=25.2, Ca=151, Mg=25.3, S=33.3, Fe=2.5, Mn=1, Zn=0.06, B=0.45, Cu=0.05, Mo=0.05

Fakat bitki size ne istediğini ne istemediğini söylüyor. Tabi ben bitki besleme okumadığım için bitkinin bu söylediğini anlayabilme konusunda epey bir ter döküyorum. Yaptığım hatalar belki ilk başta biraz zorluyor fakat her birine çok önemli tecrübeler gözüyle bakıyorum ve bitkilerin söylediklerini anlamam gün geçtikçe kolaylaşıyor.

Misal vermek gerekirse fesleğenlerin önünde görülen bitkiler aslında lollo rosso fidesi ve renklerinin koyu kırmızı olması gerekiyor.

Şimdi biliyorum ki, o lollo rossolar potasyum potasyum diye bağrıyor. Potasyum verildiğindeki renklerini görebilmeniz için aşağıya bir foto ekliyorum.

Yani demek istediğim, fesleğenler için temel formül yukarıda belirttiğim gibi fakat zaman içinde küçük değişiklikler gösterebiliyor. Bunda gece gündüz ısı farkı, ortam ısısı, ışık şiddeti gibi faktörler etkili.

Besin eriği formülleri çok fazla sır değil. Aynı formül sizin bölgenizde bende olduğundan çok daha başarılı olabilir veya zayıf kalabilir. İnce ayar size kalmış.

Ve hatta bu işlerle profesyonel olarak uğraşan birisi, 100 küsur dönüm seranın bir ucunda uyguladıkları formülün diğer tarafında aynı sonucu vermediğini söylemişti. Artık kot farkından mıdır, havalandırmadan mıdır bilmiyorum.

Eklenen Resimler

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön