Aynı sorunla bende karşılaştım. Kamkat Fortunellamın (minyatür portakal) saksısının içerisinde onlarca kırkayağa-çiyana benzer sürüngenlerin dolaştığını gördüm ve hemen araştırdım.
En iyi çözüm %100 bitkinin toprağını değiştirmek... Bitkinin toprağını eşimle birlikte balkonumuzda değiştirdik aslında onların eve dağılma ihtimalini gözetince yaptığımız oldukça riskli bir iş idi.. Fakat başka tercihimiz yoktu.

Bitkiyi yeni toprağına yerleştirmeden önce kökünü bol su ile yıkayıp toprağından iyice arındırdık. Sorunu geç farketmem dolayısıyla bitkim oldukça hasar gördü ama şimdi yeni toprağında kendini toparladı ve oldukçada sağlıklı görünüyor.
Yaptığım hata: Büyük bir marketten aldığım hazır toprak az gelince 6-7 ay sonra üzerine dışardan toprak ilave ettim. Ve çiyanlarda o tarihten sonra belirdi.
Mersin'de yaşadığım için aslında bu durumu öngörmem gerekirdi. Siz siz olun eğer sıcak kentlerde yaşıyorsanız dışardan toprak ilave etmeyin. Ve mümkün olduğu kadar hazır toprak kullanın.
Not: Fotoğrafta bitkimin hasta hali yer almaktadır. Ve saksının içine dökülen yapraklarını görebilirsiniz...