View Single Post
Eski 22-01-2011, 23:22   #63
yasemins
Yeni Üye
 
yasemins's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-01-2011
Şehir: Ankara
Mesajlar: 10
Kurdela çiçeği (Chlorophytum comosum) - bakımı en kolay çiçeklerindendir. Neredeyse kendi halinde yetişebilir, bu yüzden yeni başlayanlar için birebirdir. Sırf yeşil yapraklı çeşitlerinin yanı sıra yaprakları iç veya dıştan beyaz çizgili ve sarı çizgili çeşitleri de vardır.
Yazın bol ışıklı, ama direkt güneş ışığı almayan yerlerde yaprakların rengi daha canlı ve parlak, beyaz/sarı çizgiler daha belirgin olur. Suyu sever, ama sulamalar arasında toprağın mutlaka hafif kuruması gerekir. Yoksa kökleri ve yumruları çürümeye başlayabilir. Sıcak ve kuru havada arada bir yaprakların üstüne de su püskürtürseniz, size çok minettar kalır. Yazın açık havayı çok sever.
İlkbahardan sonbahara kadar sıvı bitki besinlerine çok iyi cevap verir (mart-ağustos aylarında haftada 1), bol bol yeni sürgün üretip çiçek açar. Çiçeklerin yerinde de kısa bir zaman sonra "yavrular" gelişir.
Kışın serin bir yerde tutulmalıdır (18 dereceden aşağı düşmemek kaydıyla), sulama oda sıcaklığındaki bekletilmiş suyla azar azar yapılmalı.
Çoğaltılma 2 şekilde mümkündür:
1. "yavrular" anaç çiçekten kesilir, direkt toprağa dikilir veya önce kökleri gelişene kadar suda bekletilir. (Suda köklendirilmiş çiçekler toprağa dikildiğinde daha kolay ve hızlı bir şekilde gelişiyorlar). Bu yöntem her mevsimde kullanılabilir.
2. 3-4 yaşında ve daha yaşlı bitkilerin kökleri sivri bir bıçak yardımıyla ortadan ikiye ayrılır. Bu işlemden birkaç saat önce çiçeğin iyice sulanması ve kökler kesilirken toprağın köklerden fazla dökülmemesi gerekir. Bu yöntem ilkbaharda ve yazın kullanılabilir.
Genç bitkilerin saksısı her yıl daha büyüğüyle değiştirilip toprağı yenilenmelidir. Aksi halde çok büyümüş yumru kökleri saksıyı çatlatabilir.
Kuru havada yaprak uçları kahverengi olup kurur. Aşırı sulandığında ise yapraklar sararmaya, sonra da gövdeye yakın yerlerde kararıp çürümeye başlar. Bilinen hastalıkları ve zararlıları pek yoktur, hava çok sıcak ve kuru olduğunda yaprak biti saldırılarından kurtulmak için kurdela çiçeğinize ılık duş yaptırın.
Kırılmış yaprakları gövdeye yakın bir yerden kesip atabilirsiniz. Kuru havadan sadece yaprak uçları kuruduysa, kurumuş kesimleri makasla alabilirsiniz (keserken yeşil kısımdan değil, yeşil kısma çok yakın kurumuş yerden kesin)

yasemins Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön