Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tugrulbaba
Dalgıç hakkında hiç fikrim yok.
Elektrik panosuna ihtiyacım olacağını sanmıyorum eğer dalgıcı direkt jeneratöre bağlayabiliyorsak. Panoya ihtiyacım yok çünkü elektrik yok. Elektrik çektirmeye kalksam 40-50 bin tl masraf çıkaracaklar bana. Trafo pano direk derken semeriyle seksene patlayacak.
Doğrudan jeneratörle çalıştıracağım bir sisteme gereksinimim var. O konuda bilgilerinize müracaat etmeyi isterim.
Konya menşeili dalgıç üreten firmalar var. Hatta bir tanesi baba dostu. Ama benim için önemli olan kalite. Elbette fiyatta mühim. 80 metreye dalgıç atacağım. buna göre bir maliyet planlaması yapmam gerekiyor. Zaten şu anda bütün parayı sondaj işine yatırarak dalgıç düşünemez duruma düşürdüm kendimi 
Allah kerim..
|
Tuğrul Bey;
Benim dalgıç pompamda şu anda 83 metrede çalışıyor. Kullandığım pompa 4” lik, 2,2 Kw. 3 HP. 1¼” bağlantılı, 27 veya 29 kademeli (tam hatırlayamadım), trifaze, norly fanlı, paslanmaz gövdeli impo marka bir pompadır.
Ne tür bir pompanın sizin ihtiyacınızı karşılayabileceğine dair ben fikirlerimi belirteyim. Siz başka kaynaklardan da araştırarak kararınızı verirsiniz. Benimde bu iş hakkında önceden bir tecrübem yoktu, kendi kuyumu yaparken öğrendiklerimi aktaracağım. Satıcılara çok fazla güvenmeyin çünkü malı satmak için öğrendikleri yarım yamalak bilgilerle sizi yanlış yönlendirebilirler. Bana verdikleri pompa kademe sayısı az bir pompaydı. Uygun olmadığını sondajcının uyarısıyla fark edip değiştirdik. Kademe sayısı az olursa yüksek mesafede suyu basamıyor.
Siz jeneratörle çalıştıracağınıza göre pompanız monofaze olacaktır. 4” pompanın dış çapıdır. 2.2 kw. 3 Hp.pompayla ben 5 t/saat su alıyorum. Siz jeneratörle çalıştıracağınız için 1.5 kW 2 Hp.lik bir pompayla aynı mesafeden 3.5- 4 t/saat arası su alırsınız. Pompayı büyük seçerseniz buna bağlı olarak jeneratörde büyüyecektir. Bu da maliyetinizi artırır. Pompa bağlantısını 1¼” seçin, 2” bağlantılı almayın. Kademe sayısı en az 19 kademe olmalıdır. Paslanmaz çelik fanlı olursa daha iyi olur fakat norly fanlıya göre daha pahalıdır. Jeneratörle de çalıştırsanız bir pompa panosu olmalıdır. Küçük ebatlı bu pano içerisinde bir kontaktör, termik, aşırı akım rölesi, sıvı seviye rölesi, sigorta ve şalter bulunur.
Jeneratör seçerken de iyi araştırınız. Ben önce jeneratör düşündüğümden az bir araştırma yapmıştım. 1.5 kw. bir pompa çalıştıracağım diye bu değere yakın bir jeneratör seçmeyin tahminim en az 5 kw lık bir jeneratör işinizi görür. Siz orada mutlaka elektrik kaynak makinası da çalıştırırsınız. 7 kw. lık bir jeneratör bile gerekebilir. İyi araştırıp öyle alın.
Size kolaylıklar ve başarılar diliyorum.