Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi emperorumit
ayhan bey merhaba bende çilek düzeneğinin tarifini istiyorum kaçlık boru kullandınız havayı kaç saatte bir ne kadar basıyorsunuz. bağlantı ekipmanları nelerdir gibi detaylı bir tarif yazarsanız sevinirim. birde ben bunu ilk önce sizinki gibi deneyip daha sonra büyük bir alanda uygulamayı düşünüyorum ozamanda aynı ebat borular kullanmak uygun olurmu elinize sağlık
|
Sayın emperorumit;
Genç mühendis'e yazdığım nacizane tavsiyelerin kesinlikle sizin için de önemli olduğuna inanıyorum. Birde Konuya iyice hakim olduktan sonra kendi yaratıcılığınızı da kullanmayı ihmal etmeyin.
Gelelim konumuza;
Çilek düzeneğinde 1 metrelik 70'lik pis su borusu kullandım. 6 adet dirsek ve 2 adet de kapak ile tüm bağlantıları yaptım. İki katlı sistemi birbirine kancalar ve aynı boyda ayarladığım zincirler ile bağladım. İlk olarak akvaryumcudan bir tane su pompası, bir tane de hava pompası, hava hortumu ve hava taşı aldım. Yaklaşık 20 lt.'lik bir kovayı depo olarak kullandım ve yere koydum. İçine de su pompasını yerleştirdim. (Bu arada su pompasının istediğiniz yüksekliğe su basabilecek kapasitede olmasına dikkat etmelisiniz.) Deponun içerisinde su pompası ile beraber hava pompasından hortumla gelen hava taşını yerleştirdim.(Hava taşını su pompasının emiş ağzına yakın bir yere yerleştirin.) Sonrasında pis su borularını giriş ve çıkışlarına nalburdan aldığım yarım parmak dirsekleri yerleştirdim. Ve su pompası ile irtibatını uygun hortumla sağladım. Sistemi birkaç gün boş bir şekilde çalıştırdım. Her iki pompayı da zaman saati ile her saatte 15 dk. çalışacak şekilde ayarladım. (Başlangıçda bu şekilde başlayıp fideleriniz büyüdükçe çalışma aralığını kısaltabilirsiniz.)
Diğer sorunuza gelecek olursak; malum ben bu işi küçük bir alanda yaptım. Daha büyük, profesyonel bir alanda sanırım bu borular küçük kalacaktır. Site de daha detaylı ve ticari amaçla yapılan çalışmalar da var. İncelerseniz hayırlı olacaktır.
İyi çalışmalar, kolay gelsin.