View Single Post
Eski 20-01-2011, 08:49   #7
uzman16
Ağaç Dostu

uzman16's Avatar

Giriş Tarihi: 10-10-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Nuri Murvet Mesajı Göster
Merhaba sayın uzman16

Öncelikle bahçeniz hayırlı olsun..!

Dikmiş olduğunuz meyva ağaçlarınızı geçen senemi dikimini yaptınız, yaşları ne kadar ?

Meyva ağaçlarınız yeni dikilmiş ise, fidanlarınızın birinci yıl terbiye budaması, ikinci ve üçüncü yıl form budaması, daha sonra meyva gözü oluşumu için budama yapılması gerekir. Hangi safhadasınız.?

Ligustrum için budama mevsimi yoktur, istediğiz zaman gelişimine ve istediğiniz ölçü ve formlarında budayınız.

Ligustrum'unuz yeni dikimse hızlı gelişimi için, nisan 15 ve temmuz 15 arası (bitkiniz suyu sever ) 20-25 gün ara ile azotlu gübre verirseniz gelişimi inanılmaz hızlı olur.

Bulunduğunuz bölgede bahçeniz rüzğara açık ve çok soğuk oluyor ise ağaçlarınız uyanmadan bahardada budayabilirsiniz.

İlçalama konusunu bilgiler geldikten sonra paylaşırım.
Nuri Bey Merhaba,

Ağaçların hepsi 2010 yılı ilkbaharında dikildi. Can erik, kiraz, ters dut dikildiklerinde 2 yaşındaydı. Sarı elma için 3 demişlerdi, saksısıyla aldığımda üzerinde 40-50 tane elma vardı. Kiraz 10 tane meyve yaptı. Can eriği hiç vermedi. Ters dut güzel meyve verdi. Nar ağaçları 1 yaşında, nektarinler de yine 1 yaşındalar. En kısa sürede fotoğraflarını eklerim. Yaşlarını anlamanın yolu nedir onu da bilmiyorum aslında. Sadece satıcıların söylediği yaşlar bunlar.

Tüm ağaçlar yaprağını döktü ama nektarinlerden biri yerini çok sevip müthiş gelişti, gövde kalınlaştı, üzerinde hala az da olsa yaprak var. Uykuya geçmedi sanırım. Bu durumda budama yapılır mı? Tüm yapraklarını dökmeli mi?

Ben meyve ağaçlarında hiç budama yapmadım. Bu nedenle budamada hangi safhada olduğumu bilmiyorum. Ama önceden yapıldıysa bilmiyorum ve eğer yapıldıysa nasıl anlarım? Yanlış bilgi vermeyeyim.

Bursa'da budama zamanı için Mart diye okumuştum bir yerlerde. Doğru mu bilmiyorum.

Ligustrum konusunda yazdıklarınızı not aldım. Şubat sonunda budama yapayım diyorum. Yeni dikim değillerdi. Gövdeler hafif kalınlaşmış ve 1 metreden fazla boydaydı aldığımda. Yazın bir defa üst dalları 20 cm. kadar budamıştım. Enine de gelişsin istiyorum. Budamayı topraktan kaç cm. yukarıdan yapmam gerekir? Diyelim Şubat sonunda topraktan 20-25cm. yukarıdan yaptım, tekrar 1 metre olması ne kadar sürer? Bu arada sebze bahçeme damla sulama kurdururken ligustrumların altlarına da damla sulama yaptırmıştım.

Teşekkür ederim.

uzman16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön