View Single Post
Eski 19-01-2011, 10:11   #6
Selim-i Ahir
Ağaç Dostu
 
Selim-i Ahir's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 343
Üstadım;
Aklımdan geçen neredeyse her şeyi deniyor olmanız normal şartlarda beni kıskandırmalı, ama aksine mutlu ediyor; yalnız olmadığımı hissediyorum.

Tohumları gönderen arkadaşım satışı yapan Alman firmasından çimlendirmeyle ilgili bilgi talep etmiş. Onlar da sağ olsunlar üşenmeyip yaklaşık 2 sayfalık bir bilgi göndermişler. -Elin gâvuru ne kadar da titiz! Ah, bir de Türkçe gönderip beni tercüme zahmetinden kurtarsalar ne olurdu sanki?!- Dün elime geçti. Kitabî Almancamla hem bize hem de meraklı diğer arkadaşlara yardımcı olması için en önemli kısmı çevirdim. Aşağıya ekliyorum:

"Manilkara zapota tohumu soğuk katlama gerektirmez, ancak hassas ve stabil ısı ve iyi ayarlanmış çimlenme ortamına ihtiyaç duyar. Çimlenmesi yetiştiği florada iyi şartlar altında iki haftadan 3 aya kadar değişir. Süreyi kısaltmak için ekeceğiniz materyali titizlikle seçiniz. Aşağıdaki şartlarda tohumun 2-6 hafta arası çimlendiği görülmktedir:

Öncelikle tohumu ekeceğiniz ortamda %30 oranında kum bulundurun. Alivyon yönünden zengin dere kumunu tercih edin, tuz içeren deniz kumu kullanmaktan kaçının. Bu tuz kabuğu aşındırarak çimlenmeyi hızlandırsa da yeni çimlenen bitkiyi köklerini yakmak suretiyle kurutmaktadır.

Diğer malzemeyi aynı ya da yaklaşık oranda perlit (varsa vermakülit) ve ince elenmiş torftan oluşturunuz. Topaklı perlik fazla su tutacağı için tohumun çürümesine sebep olabilir. Mümkünse eleyiniz. Tohum ekim ortamını malzemeyi katman katman değil, homojen bir karışım haline getirerek oluşturun. Araya %10 kadar doğal yosun katmanız ortamın nemli kalmasında devamlığın sağlanmasında yardımcı olacaktır. (Kesinlikle deniz yosunu kullanmayın.) Sıcaklığı 20-26 C arasında tutmaya çalışın. Çimlendişrme ortamının ıslak değil, nemli kalmasına dikkat edin. Çimlendirmeyi kapalı ortamda yapacaksanız mutlaka günde en az üç saat havalandırın."

Üstadım kısaca toparlarsak;
%30 Dere Kumu
%30 Prlit ya da Vermakülit
%30 İnce Torf
%10 Yosun (Şart değil, ama osa iyi olurdu.)
22-26 C derece arası sıcaklık (-Ki bu da vasati bir oda sıcaklığına tekabül ediyor.)

Bir de özellikle uyardıkları bir şey var: "Tohumun ekildiği ortamı sularken çok dikkat edin. Suyu dökmek suretiyle sulamayın. Pulvarize (Püskürtmeli) sulayın ya da ektiğiniz kabın üzerine ıslak bir pamuk koyun."

Özetle bu kadar Üstadım.
Ben bir kısmını bu yöntemle, bir kısmını ıslak bezle kalorifer üzerinde, bir kısmını da suda bekleterek çimlendirmeyi deniyorum. Bu sayede Dekan'ım yeni bir tanım icat etti: Fakülte'nin tek tropikal odası". Allah ede de beni buradan sürmeseler.

Gelişmeleri paylaşırsak hem bize hem de hevesli arkadaşara yardımı ve faydası olur.


Vira Bismillah! Hadi Gazamız mübarek ola!


Düzenleyen Selim-i Ahir : 19-01-2011 saat 11:01
Selim-i Ahir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön