Selam arkadaşlar,
3 yıl önce bilmeden yaptığım fakat son 1-2 ay içerisinde ne olduğunu farkedip değerli Hocamız Kudret Tezel ile irtibata geçtiğim Topraksız tarım maceram için son 2 gündür yaşadıklarımı, aynı şeyleri yaşayabilecekler' e burada bir çözüm olabilir umudu ile yazıyorum.
Ben elektronik ve haberleşme mühendisiyim, veri ağları ve teknikkleri konusunda uzmanım. Gençliğimde evde 200 litrelik bir akvaryumum vardı. Üretilmesi çok zor Discus akvaryum balığı ve büyütülmesi çok çok zor olan Pangasius balıklarını Akvaryumumda yaptığım çok ince ısı, ışık ve su kontrolleri ile yapmış biriyim. Günün birinde 1 damla deterjanın damladığı akvaryumdaki 4 adet 35 CM lik pangasius balıklarım 15 dakika içerisinde ölünce akvaryum olayını birdaha başlamamak üzere bitirdim. O ekipmanımdan kalan, saatte 450 litre su devirdaim eden dıştan takma Eheim pompa ve filtre, ısıtıcı, yüksek güçlü hava pompası gibi malzemeleri topraksız tarımda kullanabileceğimi düşünüyorum.
Başta dediğim gibi 3 yıl kadar önce (sanırım Şubat ayı idi), Marmara Ereğlisinde şaraplık üzüm bağı olan arkadaşımı ziyarete gitmiştim. Budama yapıyordu. Budadığı dallardan birkaç tane alıp evde köklendirip , Didim'de olan yazlığımın bahcesine dikmeyi düşünmüştüm. Dalları evde, üst tarafını kestiğim , yarıya kadar su dolu 5 lt lik bir pet şişe içerisine koydum ve heryerde satılan sıvı gübrelerden birini belirtilen oranlarda pet şişedeki suya ekledim. 3-4 günde bir suyu değiştiriyordum veya ekleme yapıyordum. Üzüm dalları çok hızlı kök atmaya ve kökler de çok hızlı büyümeye başladı. Bir süre sonra pet şişenin içi olduğu gibi kök doldu. Neyse Mayıs ayı sonunda bu üzüm fidanlarını alıp Didim'e yola çıktım. (Istanbul Anadolu yakası-Kozyatağında oturuyorum). Üzümlerin 1 tanesi tuttu, onuda ertesi sene bahçeden çaldılar. Burada anlatmak istediğim şu. Ozamanlar topraksız tarım hakkında doğrudürüs fazla birşey bilmediğim halde bunu yapmış olmam.
Şimdi değerli Kudret hocamın katkıları ile daha bilinçli yaparım diye bu haftasonu Istanbul Anadolu yakasında gezmediğim yapı market kalmadı. Sakın ola bir yapı markete gidip "topraksız tarımda kullanılabilecek gübre varmı, perlit varmı, küçük delikli plastik saksılar varmı...v.b." gibi sorular sormayın. İlk tepki,
- o neki ? topraksız bitki olurmu,
- haaa omu , ondan bizde yok..
- geçen yıl jel gibi bişey gelmişti, pek tutmadı, bizde kaldırdık.
- şü küçük saksıları alın, matkapla delersiniz...
- burdaki sıvı gübreler de o iş için kullanılır, bakın azot değeri yüksek bunun....
Bunlar ve benzeri birçok bihaber cevaplar aldım (istanbuldaki en büyük 3 yapı marketin bahce bölümü elemanlarından).
Bu yapı marketlerinde bulabildiğim sadece 100 lük, 1-2 M lik pimaş borular idi ki onlarda mahallenin nalburunda satılanın 2 kat fiyatlı idi. 1 metreliği 7.99 TL yapımarkette ve Nalburda 3.95 TL
Yani istanbulda herşey var ama aynı zamanda hiçbirşey yok, eğer malzemeyi nereden alacağınızı bilmezseniz. Şimdi ben birazdan öğle paydosunu değerlendirerek ümranıyedeki Çiçekcilere gideceğim, delikli küçük saksı ve perlit bulmak ümüdüyle.
Sağolsun Kudret hocam ki bitki besin işini ondan sağlayacağım. ...
Çok uzun oldu...istanbulda yaşayıp, balkon veya terasında topraksız tarım yapmayı düşünen arkadaşlar için malzemeler nerelerden temin edilebilir ?...bilen arkadaşlar yazarsa, bu İstanbul trafiğinde bizde helak olmayız.
Selamlar & Sevgiler
Yeni topraksız tarımcı...
