Konu: Nergis
View Single Post
Eski 16-01-2011, 23:36   #739
kgursan
Ağaç Dostu.

Giriş Tarihi: 17-01-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kharel Mesajı Göster
Yani küflü soğanı her koşulda atalım değil mi?
Ben peçetede lale ve fritilaria tohumu çimlendiriyorum ancak nem fazla gelmiş olacakki peçetenin üzerinde ve birkaç tohumda küflenme oldu. Fungusit aldım uyguladım ancak bir azalma görmedim. Sizce napmalıyım.
Sn kharel.,Burada bazı deyimlerde tam anlaşamıyoruz. Küf ve Çürük farklı şeyler. Tabi küfün ilerlemişi çürüklük yapar. Bazen küf görünmeden soğan tabanında dokuya işlemiş siyah bir leke çürüme yapar. soğan kabuklarında görülen yeşilimsi-mavimsi penicillium mantarları sadece kabukta kalırsa zarar veremez. Ama tam köklerin çıktığı yerde çürüme-yumuşama varsa kökler çürüdüğü için soğan da çürür. Yukarıda sn ibrahim 37 nin dediği gibi bazı soğanlarda kenardaki çürük kısım kesilerek uzaklaştırılırsa soğan kendisini yenileyebilir. Bu bazı türlerde geçerlidir.

Sonuç olarak küf veya çürüme ,soğanın büyüme yerlerinde (tepe veya kök kısmı, soğan tabanı) olmuşsa o soğan yaşamaz. atın.soğanın bir kenarında küçük bir leke varsa keserek uzaklaştırırsanız mantarın misellerini daha derinlere işlemesini önlemiş olursunuz ve soğanınız kurtulabilir. Bildiğiniz gibi küf veya diğer çürük yapan etmenler (fungus-mantar) misellerini doku içine salarak çürütme yapar.

Çimlenen tohumlarda küflenmişlerden hayır gelmez. Kullandığınız mantar ilacı "O" hastalığa etkili değilse etki yapmaz. Çimlenen tohumlarda genellikle Phiythium denilen çökerten, veya botrytis (siyah-gri çürüklük,), görülür. Previcur, Benomyl, veya Captan vb. ilaçlar çökerten (Phytium) etkili olabilir ama etkili olabilir. Bu ilaçlar botrytise etki etmeyebilir, Botrytis için için Rovral,ronilan vb. ilaçlar gerekir.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön