Çeviririz çevirmesine de ödülümüz ne olacak Sayın
cellin hanım

? Ne kadar başarılı olucak bilmiyorum ama şöyle bi başlıyalım ilk bölüme.Çevirideki hatalar için şimdiden özür diliyorum.Hataları düzeltecek arkadaşlar için peşinen teşekkürler.Ayrıca mesajımı editlemeye kapatmazsanız,buldukça hataları düzeltebilirim.
Fitilli Sulama Hakkında Herşey
Yazının Ana başlıkları:
Fitilli sulamanın artıları eksileri
Fitil hakkında detaylar, fitilli sulama için gübre solüsyonu ve kap
Fitilli sulama uygulayarak yapraklı menekşe çeliği ile bataklık yosununda (sphagnum) köklendirme
Fitilli sulama için yavrular ve yetişkin çiçekleri topraksız tarımda yetiştirme
Fitilli sulama sonrasında menekşeler
Henüz yeni menekşe edinen ve bakmaya başlayan biri, onları alışılmış yöntemle sular: saksı altlığı içine ya da direk yapraklarının altına doğru.
Ancak zaman geçtikçe menekşe yetiştirmede ,toprak kuruluğu ya da aşırı sulama ile ilintili sık sık problemler baş göstermeye başlar.
İlki menekşelerin yapraklarının ve çiçeklerinin turgor basıncını kaybetmesine,ikincisi köklerinin çürümesine neden olur.Bu yüzden ya solarlar ya da tamamen ölürler.
Evet her çiçekçi geleneksel yönteme bağlı kalarak sular bitkilerini ancak onlar oda içerisindeki sıcaklık,nem,her drenaj deliğinin karakteristik
özellikleri gibi ve onlar kadar zor diğer nüansları da ayrı ayrı hesaba katarlar.
Peki siz ne yapabilirsiniz? Aslında cevap basit:fittilli sulamayı deneyin.Bitkileriniz için hayatı mükemmel bir şekilde kolaylaştıracaksınız ve onların bulundukları yere maksimum rahatlık sağlıyacaksınız.
Peki Nedir fitilli sulama? Fitilli sulama,bir ipin(fitilin) kapiler özelliklerini kullanarak, tankın altından gelen suyu ipin vasıtasıyla toprağa(ya da toprak yerine kullanılan maddeye) ıslaklık, nem vererek saksı içerisinde suyu yükselten, bir sulama yöntemidir.
Toprak(ya da yerine kullanılan madde) kurur kurumaz,suyu yeniden çeker.Böylelikle bitki sadece ona verildiği zaman ve o anki koşullar altında
topraktan ihtiyacı olduğu kadar suyu alır.Eğer koşullar değişirse(ortam sıcakken ya da soğukken,havanın nemi artmışken ve ya azalmışken,bitki büyümüşse vs.) ozaman menekşelerinizin ihtiyacına göre, suyun gelişi de değişir.
Tabi ki bazı dezavantajları da var bu yöntemin,Şöyle bir sıralayacak olursak:
1)Eğer sistem layığıyla düzenlenmediyse ve toprak nemliyse.Kökler çürüyebilir.Hoş geleneksel sulamada da öyle alışılmadık bir durum değildir bu.
2)Eğer aşırı sulama yapıldıysa bazı küçük sinekler(fungus gnats) görülebilir.Çünkü onların larvaları çürüyen organik kalıntılarda (dökülmüş,çürüyen yapraklarda vs. gibi)beslenirler.Gelin görünki aynı şeyi normal sulamada da yaşama şansınız vardır.Sonuç olarak normal sulamaya göre yöntemimiz daha iyidir.
3)Bu yöntemle,eğer menekşelerin 10-12 cm'lik klasik saksılarda yetiştiriliyorsa, bitkilerin daha büyük boyutlara ulaştığı konusunda bazı şikayetler alınıyor..Oysaki fitilli sulama daha az kapasiteye ihtiyaç duyar.5,5 - 8 cm'lik saksılarda menekşeler sorun yaşamayacaklar ve bolca açacaklardır.Tabii çıkış deliği boyutları normal kaldığı takdirde.
4)İnsanlar çokça endişeleniyorlar,eğer onları pencere eşiğine(dışarıya) koyduklarında tepsideki su soğur ve bitkiler soğuk su alırlar diye.Evet bu bir eksi.Ancak her menekşeyi aynı pencere eşiğinde, sıcak suyla ayrı ayrı suluyorken, ıslak toprakta çabucacık soğuyacaktı ve kökler yine soğuk madde(toprak) içinde kalıcaktı.Bu durumda herhangi bir fark var mı? hayır.Sonuç olarak tek çıkar yol,suluma yöntemi ne olursa olsun ya pencere eşiğini ısıtacaksınız ve ya soğuk dönemde onları sıcak bir yere alıcaksınız,
Peki Fitilli sulama doğru uygulamayla lehte ne verir ?
1)Menekşeler en rahat şartlarda yetiştirilir , hiç stress,kuruluk ya da aşırı sulama deneyimlemeden,
2)Gübre solisyonunun optimum konsantrasyonda kalması sağlanır.Menekşelerinizi ne aşırı nede yetersiz beslersiniz.
3)Menekşe yetiştirilmesi kolaylaşır.Hergün onları kontrol etmeniz gerekmez.Sulama tankı susuz kalmadağı sürece,toprak kuraklaşmaz,
4)Kışın yüksek kuru havadan dolayı,hava toprağın üstünü kurutur ve İçerisindeki nemi hapseder,vermez.Böylece bitkiyi kolaylıkla şişerebilirsiniz.Halbuki toprak fitilli sulamayla aynı oranda nemlendirilirse;üst katman kurur ve alt katman hemencecik nemi çeker.
5)Menekşeleri uzunca bir süre kendi haline bırakabilirsiniz(haftalarca) Örneğin tatil süresince,onları sulamaları için komşunuza,
arkadaşınıza ya da annenize rica etmeniz gerekmez.
6)Çok sayıda menekşe yetiştirmek için büyük kolaylıklar sağlar.Onları tek tek sulamaya gerek kalmaz
7)Yapraklı köklendirme çeliğine gelince,Kaptan azıcık bir buharlaşma ile bile su kaybına uğramayacaksınız.(aynı zamanda fazla miktarda
menekşe yetiştiriyorsanız aynı derecede önemlidir.)
8)Uygun şartlardan dolayı,menekşeler sadece çokça açmakla kalmaz aynı zamanda daha erken de açarlar
9)Menekşeler yüksek nemli havaya çok düşkündürler.Fakat özel nemlendiriciler dışında bunu yeterli derecede sağlamak zordur.
Ancak çözeltili tankından yapılan fitilli sulama ,herzaman suyu yavaşça buharlaştıracak ki böylece ek olarak bitkinin çevresinde nemli bir hava yaratacaksınız.
10)Küçük saksılardaki Yavru menekşeler,geleneksel sulamada sadece birgünde bile kurayabilirler.Yani Fitilli sulama çok elverişlidir
onların yetiştiriciliğinde.
11)Besinin topraktan değil solisyondan gelmesinden itibaren, küçük bir saksı için(çıkış deliğinin çapı 1/3 ten daha az olsa bile) ve belirli bir kazanç
sağlarsınız substuratın miktarı,saksıların kendileri (büyük çap daha pahalıdır)
12)Gelişim olsa bile küçük çaplı bir saksıyla,Küçük bir çıkış deliğine sahip olursunuz,.Tüm kuvvet çiçeklenme üzerinedir,yeşil bölümlere değil.
13)Sonuç olarak,sağlıklı,iyi gelişmiş,bolca açan menekşeler alırsınız,fitilli sulamadan itibaren bitkiler tüm gerekli eser elementleri çözeltiden alırlar,toprağın nemini ise menekşeler kendi kendine ayarlarlar.
Kalan kısımların çevirileri ödüle bağlı olarak eklenecektir
