Benim yukarıda demek istediğim bu işi bilinçli yapanların hiç olmadığı değil. Çok yetersiz olduğu.
Ben 5 yıl önce mezun oldum ve kendi köyüm olmamasına rağmen bu sene bir köye yerleştim. 36 dekarlık alanda yonca üretimi ile işe başladım. Herkes yılda 5 biçim alırken ben geçen sene 6 biçim. Ve bunu herkesten daha az su harcayarak başardım.
Arazi bölünme olayında size güzel bir gelişmeden bahsedeyim belki de duydunuz. Bundan böyle 10 dekarın altında tarla satışına yasak getirildi. Miras yoluyla dahi olsa. Güzel şeylerde oluyor ama çok geç kalındı.
Benim bulunduğum köyde ağaç yok denecek kadar az. Bir süredir fidan yerlerini hazırlıyorum. Ve köyden kim görse boşuna uğraşma bu toprakta ağaç yetişmez diyor. Ben araştırıyorum öğreniyorum ve uyguluyorum. Ve herkesin ezbere ağaç yetişmez dediği toprakta ağaç yetiştireceğime eminim. Yeniliklere açık olduğumuz sürece başarılı oluruz.
10 hayvanı olan kimselere diyorum ki şuradan üç beş dekar tarla kirala mısır arpa ek. Kendi yemini kendin hazırla. Hazır yeme para dayanmaz. Ama çiftçimiz rahatı tercih ediyor. Aslında hayvancılıkta giderleri düşürmek mümkün. Çözüm bilgi paylaşımı ve araştırmacılık.
|