View Single Post
Eski 14-01-2011, 20:12   #332
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi turco Mesajı Göster
Mine hanım iyi günler,
Cemal bey'in Sera'sında bulunan Limon fideleri yaprakları siyah siyah lekeler oluşmuş ve fideler zayıf kalmış bu nedenle ilaç atılması gerekiyor.
Hangi ilacı tavsiye edersiniz lekeler güve lekesi olabilirmi?
Güve lekesi olduğunu düşünmüyorum, daha doğrusu güve lekesinden ne kastettiğinizi bilmiyorum.

Siyahlık aklıma hemen fumajini getiriyor. Yaprakların üzeri islenmiş gibi olur. Bazı zararlıların ergin, larva veya nimfleri yaprakta emgi yaptıkları sırada tatlımsı bir madde salgılarlar veya dışkılarlar, bunun üzerinde de mantarlar gelişir ve siyah bir is tabakası oluşur. Buna fumajin denir. Fumajin gelişen yapraklarda gözenekler tıkanır, yaprak fotosentez yapamaz, bitki zayıf düşer. Kontrolü için öncelikle zararlılarla mücadele etmek gerekir. Turunçgil beyaz sineği, koşnil vs. bu işin sebebi olabilir.

Mücadelede yazlık yağ kullanmanız gerekir. 700 gr/lt etkili maddeli yazlık yağdan 10 lt suya 20 ml vererek güzel bir ilaçlama yapın. Kaplama yapılması önemli, yaprak altları da iyice ıslansın. Bu arada bir kırmzı örümcek sorunu gelişirse kükürt kullanmayın. Yazlık yağ ve kükürt uygulamaları ard arda yapılmaz. Yazlık yağ uygulanmış bir bitkiye 1 ay kükürt vermeyiz.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Başa Dön