View Single Post
Eski 14-01-2011, 13:50   #9
engraulis
Ağaçsever
 
engraulis's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-01-2011
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 57
Bu zamana kadar hayvancılık küçük çaplı köylüler tarafından bilinçsizce yapılıyordu. Hayvanların üşüyeceği düşüncesi ile havasız ve karanlık ahırlarda tutuluyordu hayvanlar. Ve insanlar besledikleri hayvanın süt ya da et verimini hiç hesaplamadan rastgele besicilik yapıyorlardı. Hayvanların ihtiyacından fazla ya da az besleme ve havasız ortamlar yüzünden her geçen yıl verim düştü. Ve en önemlisi hayvanların ırklarını korumadı kimse. Piyasada bulunan bir çok hayvan melez şu anda. Saf ırkları koruma programı çerçevesinde köylerde damızlık hayvanların kaldırılmasına köylü bilinçsizce isyan etti. Ama sonuçta bazı veterinerlerin de hayvanın ırkına bakmadan rastgele suni tohumlama yapması neticesinde değişen birşey olmadı.

Günümüzde hayvancılık şirket işi haline geldi. Bu işi gerçekten bilinçli yapanlar, kendi yem bitkilerini yetiştirip, yarı açık sistemlerde çok güzel verimler alıyorlar.

Ama diğer taraftan piyasadan hayvan toplayıp (çoğu kayıtsız) gözden uzak çiftliklerde tutulan hayvanlar var. Şu anda benim bildiğim bir çiftlikte 6000 e yakın hayvan olduğu biliniyor. Amaçlarının ise Türkiyede et fiyatlarını yüksek tutup canlı hayvan ve et ithalatının özel sektöre verilmesi. Peki neden?
Avrupaya gidenler bilir. Orada belli yaşı geçmiş hayvanlar çok ucuz fiyatlara kedi köpek yemi yapılmak üzere satılır. Çünkü insanlar etin lezzetinden anlarlar ve yaşlı hayvanların etini almazlar. Bir iki euroya satılır o etler de. Bazı şirketlerimiz de bu etleri Türkiyeye getirtip satma amacındalar.

Geçen sene Kurban bayramında piyasada büyük baş hayvan kalmadı. Bu nedenle fiyatlar çok arttı. Bunu gören köylü evindeki sağımlık hayvanı götürdü sattı. Bu seferde süt sığırlarının fiyatı yükseldi. 2 sene önce 3-4 bin liraya çok güzel süt verimi olan hayvanlar alınabilirken şu anda iyi bir hayvan 8 bin lira. Geçtiğimiz kurban bayramında ise büyükbaş fiyatları arttığından herkes küçükbaşa yöneldi doğal olarak onun da fiyatı arttı. Ve bu sene bir çok köylü küçükbaş hayvan beslemeye başladı.

Sonuç ;
Önümüzdeki yıl küçükbaş hayvan sayısı artacak fiyatlar düşecek. Doğal olarak büyükbaşa rağbet azalacak ve bu ahırlarda tutulan hayvanların giderleri fazla olacağından piyasaya çıkartılacak ve onun da fiyatı düşecek.

Bu gün köylerde her kes bir iki tane hayvan besliyor. Oysaki süt kooperatifi kuran köylere devlet son sistemde ahırını ve sağımhanesini tek kuruş almadan kuruyor. Köylüye elindeki hayvanı oraya verip her ay süt parasını düzenli olarak almak düşüyor. Hem iş gücünden hem de zamandan tasarruf sağlamak varken, halkımızdaki güvensizlik duygusundan dolayı kooperatifler kurulamıyor.

Bilinçsizce ilaç ve gübre verilen topraklarımız hasta şu anda. Yakında patatesi bile ithal eder duruma geleceğiz bu gidişle. Çözümü bilinçli tarım ve hayvancılıkta. Üniversite mezunu, bilinçli ve doğasever insanların çiftçilik yapması gerek artık.

engraulis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön