Sayın a1919 benim de iki adet orkidem var. Bir tanesinde sizdeki gibi yaprakların altında yapışkan damlalar oluşuyor. Gece gündüz ısı farklılığından olduğunu öğrendim bunun, eğer temizlemez isem ilerki zamanlarda bitkide mantara yol açtığını yaprakta lekelenmelere sebep olduğunu biliyorum. O yüzden fark ettiğim zaman hafif nemli bir bezle siliyorum.
İki orkidem de aynı ortamda yan yana duruyorlar ama sadece bir tanesinde bu damlacıklar oluşuyor. Bu da normalmiş, orkidelerde olabiliyormuş.
Böcek dediğiniz şey de bir tane demişsiniz, belki havadan uçtu geldi. Sulama yaptığınız zaman köklerin, toprağın olduğu yere bakın çok dikkatlice; böcekler su gelince kaçışmaya başlarlar. Eğer bu tür beyaz böcekler görürseniz ilaçlama yaparsınız.
Orkidelere mantar ilacı da böcek ilacı da yaptım ilerleyen zamanlarda herhangibir sorunla karşılaşmadım. Kök kısmına ve yaprakların altına üstüne bakın unlu bit de göremiyorsanız endişe etmenize gerek yok bence. Sulamada çok aşırıya kaçmadıktan sonra ve yeterli ışık da varsa sağlıklıca büyüyorlar.
|