Bu konuya daha geniş bir çerçeveden bakılabilir. Yediğimiz bütün bitkisel ürünler bonsaicilerin ağaçlarında kullandığı teknikler kullanılarak biçimlendiriliyor. Ağaçlar budanıyor dalları şekillnediriliyor. Sebzeler belirli biçimde büyümesi için düzenleniyor.
Bonsaide tarımsal üretim teknilerinden farklı çok fazla uygulama yok.
Bonsaiye ilham veren doğadaki örneklere bakarsak, doğal nedenlerle büyüyemeyen ağaçlarla sıkça karşılaşırız. Bu bakımdan bonsai doğanın saksıdaki taklidinden başka bir şey değil.
Üstelik, bonsaici başka saksıdaki herhangi bir bitkiden çok daha fazla özenlidir ağacı için. Aksi olsa ağacın hemen tepki vermesinden anlayabilirdik. Bitki en ufak bir"mutsuzluk"da büyümesini durdurur. Bonsaide bunu görüyorsanız haklısınız. Bir meyve bahçesine dikilen fidanların da tümünün yaşayacağı garantisi yoktur.
Bonsainin saksıda yetiştirilen herhangi bir bitkiden bu bakımdan çok farkı yoktur.
|