Konu: Lithops
View Single Post
Eski 13-01-2011, 09:28   #692
AizoaceaeFAN
Ağaç Dostu

AizoaceaeFAN's Avatar

Giriş Tarihi: 23-03-2009
Sayın sevgice1981, sıcaklık uygun yalnız bu sıcaklığın bol ışık alan bir cam kenarı veya balkonda olması lazım. Oda içinde herhangi bir yerde tohum büyümez. Ayrıca tohumu ekseniz, çimlenme sağlasanız, yıllarca öldürmeden baksanız bile çiçek açacak boya gelmesi 4-5 yılı bulacaktır. Ben lithopsları ekmek isteyenlere size vereceğim cevap vesilesiyle bir tavsiyede bulunmak istiyorum. Öncelikle yetişkin bir bitki alıp onu en az 1 yıl yetiştirebildikten sonra (formu kaybolmadan) tohumdan büyütmelerini öneriyorum. Lithopsların bir yılda ne değişim geçirdiklerini görmek, sulama peryotlarını ayarlamak ve nasıl bir ortam istediklerini anlamak için öncelikle yetişkin bitki bence şart. Çünkü tohumla uğraştığınız zamanın onda birini harcarsınız yetişkin bitki için (yani tohum işi uğraştırıcı,yorucu ve çok sabır isteyen bir iş.). Ayrıca lithopsu tohumdan yetiştirmeyi herhangi bir sukulent tohumu ekmek gibi düşünmeyin, ekim şartları ve sulama periyotları çok farklı. Zaten ender bulunan tohumları var. Aldığınız bir kaç paket tohumu tecrübelerimden yararlanarak söylüyorum ki heba etmeyin. Öncelikli olarak yetişkin bitkiden başlamanızı tavsiye ederim. Yine de sizlerden isteyen ekebilir, yetiştirebilir ama en azından bu lithops konu başlığını başından itibaren lütfen okusun. Ben de aynen böyle başladım. Yıllardır uğraştığım halde dilinden anlamadığım lithops türleri var. Yani lithops tohumu deyip geçmeyin,dayanıklı olanı var çok hassas olanı var, suya toleransı yüksek olanı var, çok düşük olanı var. Sonuçta hepsi lithops ama her bir tür kendince özel şartlar istiyor. Çiçek açma zamanları bile farklı. Güney Afrika' daki habitatta bulunan lithops ile Namibia'daki lithopslar farklı türler ve dolayısıyla bakımları farklı şartlar gerektiriyor. Yıllar sonra daha o karmaşayı yeni yeni çözmeye başladım. Sözün kısası (tecrübelerim ve yabancı kaynaklardaki araştırmalarım doğrultusunda) yetişkin bitkiyle bu zevki almak ve bitkiyi gözlemlemek daha sonra da tohum işine girmek sizlere önerimdir.
Sayın esmasalim, Sayın ayse_afyonlu'nun da dediği gibi ama öncelikle lithops konu başlığındaki birçok lithops severin paylaşımlarından, sonra da kendi sayfamdaki görüş ve tecrübelerimden yararlanabilirsiniz.

Düzenleyen AizoaceaeFAN : 13-01-2011 saat 09:34 Neden: harf hatası
AizoaceaeFAN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön