Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tarimbilisim
yavuz iri duru ama ic verimi dusuktur agırlık olarak.Bolgenizde don riski yoksa sebin dikin derim tozlayıcı olarak bilecik .yalova cesitleride uygun olabilir.mart nisan aylarındaki sıcaklık ortalaması nedir son 5 yılda? -1 lere dusuyormu?
|
Bölgemizde don riski son 11 yıllık istatistiklere göre en geç şubat ayında 3 gün olmuş, karla kaplı günler ise ortalama 5-6 gün olmuş o da en geç mart ayı yani ilimiz aslında ege ve akdeniz iklimine yakın olmakla beraber yazları oralar kadar sıcak olmuyor mart nisan aylarında 11 ile 15 dereceler arası sıcaklık var (son 31 yılın ortalaması) türlere gelince İnternette; şebin türü için sahil hariç ceviz yetişen her yer diyor, bilecik belki ama tozlayıcısının yetişmediği yerde bilecik olurmu şüpheli, ayrıca sayın Lilium soğuklama süresini sormuştu sanırım Sinop'un soğuklama süresi buradaki meteoroloji de dahi yok fakat en yakın Samsun İli var o da 1503 saat, tarım müdürlüğünden emekli bir yetkili ile yaptığım görüşmede samsun ilinden biraz daha fazla olduğunu söylemişti 1600 saat civarı fakat buradaki fark bizim ekim yapacağımız alan da bu kadar soğuklama süresi olacağını zannetmiyorum benim tahminim 800 ile 1000 saat arası diye düşünüyorum.
Burada kısa bir açıklama daha yapayım; Sinop İli MÖ 120-86 yılları arası Pontus devletine başkentlik yaptığı zamanları anlatan bir kitapta bu bölgede pamuk, zeytin, narenciye, üzüm bağları yetiştiğinden bahsediyor. O nedenle bu bölgenin bu gözle de değerlendirilmesi gerekiyor.