View Single Post
Eski 11-01-2011, 11:51   #363
pria
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,527
Eğer yağlı selenizi kendiniz yapıyorsanız benim önerilerim şunlar:

-Zeytin alımında acele etmeyin..Aralık ayı başından ortalarına kadar sabırlı olun..Bu dönemde semt pazarınıza mutlaka suyu azalmış,kıvırcıklaşmış zeytinler gelecektir..Bunun nedeni şu..bazı üreticilerin zeytin bahçeleri çok büyük olduğu ve zeytinlerini parti parti topladıkları için son olarak topladıkları ağaçların zeytinleri aralık ayında ilk soğuklardan sonra buruşmaya başlar..Bu buruşuk,kıvırcık zeytinlerin acı suyu çok azalır ve yağlı sele zeytininiz 20 gün gibi bir sürede yenebilir duruma gelir..

-Zeytinlerinizi mutlaka 4-5 defa suda bekleterek yıkayın..Çürük ve hastalıklısını ayırın..İçinde çok yumuşak olanları ayırıp ayrı bir kapta kurun..
Daha sonra 8-10 kiloluk kaplara bir kat zeytin bir avuç iri tuz,bir kat zeytin bir avuç tuz koyarak kabınızı doldurun..Kabınızı tam doldurmayın..Her zeytin koyuşunuzda aralara zeytin yaprağı atın..
Doldurma işlemi bittikten sonra bir çay bardağı ayçiçek veya fındık yağı koyun..Bir çay bardağı da elma sirkesi koyun..

-Kaplarınızı günde bir iki kez sallayın veya yuvarlayın..20-25 günlük süre içinde kaplarınızın dibinde çoğalan acı suyun üçte ikisini atın..

-Bu 20-25 günlük süre sonunda,arada bir tad kontrolü yaparak çok hafif acımsı hale gelmiş zeytininizi kaba tuzlardan biraz arındırarak cam kavanozlara alın..Zeytinin çekirdeği kahve veya siyah renge dönmeye başladıysa zeytininiz olmuş sayılır..

-Biz bu şekilde yaptığımız zeytinleri gelecek yılın zeytin zamanına kadar tüketebiliyoruz..Güneş görmeyen serince bir yerde saklama şartıyla..

-Birde şunu belirteyim..Çok iri zeytinlere özenmeyin..Orta büyüklükteki zeytin daha güzel olgunlaşır..Hemde ucuza gelir..

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön