View Single Post
Eski 11-01-2011, 11:18   #26
ssengoren
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 27-02-2010
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 52
Evde ekmek yapmaya heveslenip önce ekmek makinesi aldık.Sonuç ****** çarşı ekmeklerine göre harika.En azından unun içinde katkı maddesi yok.Zaman içinde zahirecilerden **** marketlerden değişik unlar deneyip güzel ekmekler elde ettik.Bu esnada aklımıza'' kendi ununu kendin yap'' fikri düştü ama nasıl becerecektik.Önce buğday bulunacak sonra taş değirmen aranacak...Buğdayı buldukta değirmenler sadece anılarda kalmış.Ne yapalım diye düşünürken tanıdığım bir aktarın bazı tohumları(keten tohumu gibi) küçük bir elektrikli makinede çektiği geldi.Doğruca beyaz eşya satan bir işyerine gidip bosh'un kahve çekme makinesini orada deneyerek aldım.Buğdayı önce çerçöpünden ayırıp soğuk su ile yıkadıktan sonra kurutup makine ile çektim.Elde edilen unu plastik süt süzgüsü ile eledim.(Un eleklerinin gözenekleri daha kalın) Üstte kalan iri parçaları bir kez daha çektim.Sonuç misler gibi kokan hakiki tam buğday unu...Önceleri pakmakaya ile daha sonrada bir dostumdan bulduğum ekşi maya ile ekmeğimizi yapmaya başladık.Yaklaşık bir yıldırda ekşi mayalı ekmek yemekteyiz.Tadı,kokusu,lezzeti apayrı bir şey.Kötü ev sahibi kiracıyı mal sahibi yapar misali gibi artık ekmeğide çarşıdan almıyoruz.

ssengoren Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön