View Single Post
Eski 10-01-2011, 20:47   #5
AÇakıcı
Ağaçsever
 
AÇakıcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-01-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 98
Sarıkeçililer'i duydunuz mu? Sarıkeçililer Yörük Türk kültürünün yaşayan son temsilcileri fakat ülkemizde iki yıldır yerleşik düzene geçmeleri için çalışmalar yapılmakta. Yaşadıkları çoğrafyada bütün arsalar satıldı, işgal edildi. keçilerinden dolayı da ormanlık alanlar yasak. Atatürk, ''Arkadaşlar gidip Toros dağlarına bakınız; eğer orada bir tek Yörük çadırı görürseniz ve o çadırda bir duman tütüyorsa, şunu çok iyi biliniz ki, bu dünyada hiçbir güç ve kuvvet bizi asla yenemez’'demiştir. Fakat bu yörük çadırları çok yakında tarih olacaktır.

Saanen'in ülkemizde çok şımartılmış bir keçi türü olduğunu düşünüyorum. Ormanlık alanlarda Saanen keçisinin zararsız olduğu görüşü ne kadar doğrudur? Eğer doğru ise Sarıkeçililer'in kurtuluşu olabilir. Belki de Halep keçisi de ormanlık alanlarda Saanen kadar zararsız bir türdür. Sanırım iklim şartlarına göre Halep keçisinin artıları daha çok.

Maceristan yaklaşık yarım asırdır bir Türk boyu olduğunu kabul etmektedir. Maceristan kültürünü korumak için 8 çadır köyü kurmuştur. Bunlardan biri kazak ve biri de Türk yörük çadır köyüdür. Kültürlerini hatırlatmak için okul öğrencilerine bu köylerde kamp imkanı sunuyorlar. Onlar kendi kültürlerini korumak için yatırım yaparken; biz, hazırda bulunan son Yörük kültürümüzü silip atmak üzereyiz.

Ayrıca Keçi sütü ürünleri yıllardır sadece şifa amaçlı göründüğü için çok iyi işlenmiyordu. Yakın zamanda ünlü bir firmanın keçi peynirini aldım ve inanın aynı ezine peyniri tadında ve kıvamında hazırlanmıştı. Keçi sütü üretimi ekonomik düzeyde artarsa ürünlerinin de talep edilebilir kalitede çeşitleneceğini düşünüyorum. Bir yerli dondurma firması da yakın zamanda kendi keçi üreticilerinin arıyordu. Firmalar, Keçi Türleri ve Sarıkeçililer'i bir araya getirerek Sarıkeçili'ler için bir "Kazan Kazan" projesi hazırlanabilir.

AÇakıcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön