Sayın diver bird ve sayın merichan, öncelikle köklerin ne durumda olduğunu bir görmeniz lazım diye düşünüyorum. Eğer köklerde kararma-kuruma varsa yapılabilecek pek birşey yok maalesef. Kökler canlıysa da dalların kuruyan kısımlarına kadar budayıp beklemekten ve yetiştirme koşullarını burada paylaşılanlara göre tekrar gözden geçirmekten daha fazla yapılabilecek birşey yok.
Geçen sene Mayıs'ta aldığım gardenyamda bu başlıktaki her mesajı dikkatlice not alıp okumama ve uygulamama rağmen başarılı olamadım. Bitki hormonlara boğulup büyütülmüş ithal sera bitkilerindense pek şansımız olmuyor. Üstündeki 40 küsür tomurcuktan hergün 2-3 ü kararıp düştü, sonra yapraklar karardı düştü... Bodur çalı formlu, 6 ana dalı olan bir bitkiydi, dokunursam tamamen ölür diye korkup birşey yapamadım. En son üstünde az biraz yaprak kalan dalı topraksız ortama geçirdim ve saksıdan çıkarırken gördüm ki diğer dalların kökler simsiyah olmuş (çürüme değildi, kuruyup kalmışlardı) Bu tek dal yaklaşık 3 aydır topraksız ortamda. Daldaki kararmalar durdu, farklı yan dallardan 6 yeni yaprak verdi (bu bana geldiğinden beri ilk kez oldu) ve kurudğunu düşünüp uçlarını kestiğim dalların üzerinde gözler oluştu.. Belki kesin konuşmak için 3 aylık süre erkendir ama şimdilik durum iyi görünüyor. Yetişkin bitkinin topraksız ortama transferi riskli oluyormuş, ancak hiç umudum kalmadı deyip denemek isterseniz "Hoyaların topraksız ortamlarda yetiştirilmesi" başlığına bir göz gezdirin.
Düzenleyen elek : 10-01-2011 saat 14:20
Neden: Ekleme
|