View Single Post
Eski 08-01-2011, 21:02   #6
Mösün Dumlu
Ağaçsever
 
Mösün Dumlu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-11-2010
Şehir: Yurtdisi (Konya-Eregli)
Mesajlar: 59
Hobi Baheceleri ve imece

Ahlen, 07.12.2009

Hobi Bahçelerimizde Dernek Faaliyetleri – İmece

1991 yılı mart ayında hobi bahçesi üyesi ve sahibi oluncaya kadar bu bahçeler hakkında hiç bir bilgim yoktu, çocukluk ve gençlik yıllarımda köyümüzdeki her köylü gibi ben de bahçelerde geçimimizi temin etmek gerekliliğiyle çalışırdım. O zorunluluk hobiye dönüşünce zevki bir başka oluyor. İmeceyi köyümüzden iyi bilirim, aynı prensiple imece Almanya’da hobi bahçelerinde karşıma çıktığında hem şaşırmıştım, hem de sevinmiştim. Böylece 1991 senesinde hobi bahçeleriyle muhatap oldum, yaşantısının içinde buldum kendimi ve odur-budur hala devam eder gider.

Her bahçenin bir kulübesi, bu kulübelerin de belli bir plan üzerine yapım zorunluluğu vardır.Ben bahçeyi aldığımda bahçe kulübesi on iki metrekareydi, aile altı nüfus ve bize yeterli değildi. Kulübeyi yirmi dört metrekareye tamamlamaya karar verdim, ahşap olan kısmını kendi becerimle yapabildim, çatısını iki Alman komşum yaptılar, para karşılığı değil tabii ki, komşu olarak. Yemek bile istemediler, sadece çatıyı bitirdikten sonra akşama doğru mangal yaktım, üç kasa bira içtiler, bana teşekkür ederek gittiler. İkisinin de adı Manfred, hiçbir zaman da bana yardım ettiklerinden dolayı şikayetlenmediler, beklenti içinde olmadılar. Bu nedenle iyi olan ilişkiler hala aynen devam eder.

Bahçelere su şehir şebekesinden gelir, her bahçenin yerin bir metre derinliğinde su saati vardır, kışın donmaya karşı su saatleri korunur, her beş senede yenisiyle değiştirilir. Sular en geç kasım ayının ortasında kesilir, zira kulübeler kışın ısıtılmaz ve bütün borular patlar, zaten hobi bahçeleri de bir anlamda kış uykusuna yatmış olacaktır.

Kışın akabinden mart ayının ortalarına doğru sular tekrar açılır, sezon da açılmış olur. Tabii isteyen her bahçe sahibi istediği zaman bahçesine gider, isterse mangalını yakar, ama imece yoktur.

Senede toplu olarak aynı köyledeki gibi imecemiz vardır, bunun haricinde her sezonda bahçe sahiplerin belli bir plan dahilinde tek tek imecesi vardır. Prensip olarak ceza pek arzu edilmez ancak imeceye gelmeyenlere saat ücreti yirmi Avro ceza kesilir. Nihai amaç, Hobi Bahçeleri sahiplerinin aralarında kaynaşması öngörülür. İmecelerde hastalık gibi müstesnalar olup ama sonuçta mutlaka herkes üzerine düşeni yapmakla mükelleftir.

İlk imecemiz sezonun açılmasıyla beraber mart ayında suların açılmasıyla başlar, parsellerin etrafı tamamen temizlenir, yollar ve bahçenin içi de buna dahil, ancak her bahçe sahibi bahçesini kendi temizler, tüzüğün öngördüğü şekilde bahçelere düzen verilir.

İkinci imecemiz, her sene yaptığımız bahçe eğlencesi ve yarışmalarımızdır. Katılım mecburi değil ama katılmamak da pek de hoş görülmez. İleri de bu eğlencemizin nasıl yapıldığını anlatacağım.

Üçüncü imecemiz sonbaharda kasım ayı ortalarında yapılır. Bir nevi kış hazırlığı niteliğinde. Önce sular ana vanadan kesilerek su borularının kışın patlaması önlenmiş olur. Bütün parsel „Anlage olarak nitelediğimiz bahçeler guruplar halindeki durumu“ temizlenir, yani çevre temizliği yaparız, bitki artıklarının toplandığı bir yerimiz var, bütün bitki artıkları orada toplanarak kaliteli toprağımızı da kendimiz üretmiş oluruz.

Yönetim kurulu, başkan, yardımcısı, muhasip ve yazman imeceden muaftır. Genişletilmiş yönetim kuruluna dahil olan diğer üyeler muaf değildir.

Bütün bu işlerin yapılması, değişik faaliyetlerin devamı üyeler arasında kaynaşmayı temin etmektir.Ülkemizde hobi bahçeleri, tüzük ve çalışmaları nasıl, bilgim yok. Ama yakından yaşayarak görmek isterdim. Ayrıca çevreciyim diyen insanların bir hobi bahçesi olsun isterdim ki doğa ile iç içe yaşama fırsatını deneyerek görsünler.

Mösün Dumlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön