View Single Post
Eski 07-01-2011, 18:44   #1
Mösün Dumlu
Ağaçsever
 
Mösün Dumlu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-11-2010
Şehir: Yurtdisi (Konya-Eregli)
Mesajlar: 59
Hobi Bahceleri (Almanya)

Ahlen.30.01.2009
Hobi Bahçem Hakkında

Hobi bahçem Almanya’da NRW Eyaleti Ahlen Şehrindedir.

Bahçemin büyüklüğü 600-650 metrekare civarındadır.

Almanya iklim koşullarına göre güneşi yeterli alıyor, batı rüzgarlılarını sürekli alır, yağışı yeterli sayılır, ağır sanayinin yoğun olduğunu gözönünde tutarak toprağın tuzlu olacağını düşünüyorum.

İklim olarak Batı Karadeniz iklimi ile benzerliğini düşünüyorum.

Bahçe türü ; benim bahçem „ Hobi Bahçeleri – orijinal adı ile Kleingarten Anlage „ olarak özel tüzükleri ve yasa ile koruma altına alınmış bahçeler olarak değerlendirilir.

Almanya genelinde bir milyon iki yüz bin civarında üyesi ile sıralamada üçüncüye gelir. Her derneğin genel kurulca seçilen yönetim kurulları vardır.

Benim bahçe derneğinde yüz on bahçe olup yetmiş yıl öncesinde kurulmuş v eben yirmi iki seneden beri bahçem var, derneğin üyesiyim. Önceki hali o günkü sahibine göre elbette iyi idi, ben devralınca kendi zevkime göre şekillendirdim.

Yirmi iki seneden beri bahçem var, uğraşıyorum, köy kökenli olmam nedeni ile bahçe işleri benim için yeni sayılmaz.

Bizim bahçeler için özel bir tasarıma gerek yok, bahçelerin birbiri ile özellikleri büyük oranda örtüşür, dekerasyonunu her bahçe sahibi kendi zevkine göre yapar.

Bahçemin özel bir çizilmiş planı yok. Tüzüğümüze göre bir kulübesi en fazla 24 metrekare büyüklüğünde, üçte biri sebze, üçte biri meyvelik ve çiçekli,çalılık ve üçte biri çayırlık ve küçük bodur çiçeğimsi ağaçcıklar ile tasarım yapılır.

Bahçemin bakımını ben kendim yapmak zorundayım, daha doğrusu hobi bahçeleri olması nedeni ile bahçe devralan kişiler kendileri bakımını yapar, dernekçe bahçıvanlık eğitimi alan yetkin kişiler istenildiği takdirde profosyenel yardım etmek konumundalar. Benim de yetkim var, seminerlerinin tamamını başarı ile bitirdim.

Dernek bahçelerimiz dört parselle 110 bahçeden oluşur, kesin bilmiyorum ama çok geniş bir alana yaygındır, boş alanları çayırlık ve orman ağaçları ile güzelleştirilmiştir. Çam , ceviz ve orman ağaçlarını bahçemizde yetiştirmek yasaktır.

Bahçem için özel bir hayalim yok, tekniğin yüksek düzeyde gelişkin olduğu bir ülkede tabiliği yaşamak, ihtiyacım olan sebze ve meyveleri bahçemden temin etmek ve en önemlisi boş vakitlerimi yatarak geçirmemek……

Bahçemde bulunan meyveler ve bitkiler ; elma çeşitleri, erik çeşitleri, şeftali, armut, kiraz ve vişne çeşitleri, muşmula, ayva, dikensiz böğürtlen ve adını bilmediğim burada bulunan dut türleri, karadut, asma çeşitleri, bodurumsu süs ağaçlar ve güller ve daha birçok türler.

Sebzenin her çeşidini yetiştiriyorum, bitkilerin hepsini seviyorum birini birine değişemiyorum. Ama sebzelerden ilk önceliğim sarımsak, sonra biber, fasulye ………

Üretim yapıyorum, tüzüğümüz gereği sadece kendi ihtiyacımız içim, satım sözkonusu olamaz, fidelerim büyük çoğunluğunu kendim yetiştiriyorum, aşılama da yapıyorum.

Bahçelerimizin hepsine şehir şebekesinden su verilir, elektriğimiz de var. Akarsu yoktur.

Su tasarrufu için yağmur sularının biriktirilmesi önerilir ve yapıyorum da. İki bin litrelik su depolarım var.

Toprak özellikleri ; derneğin kuruluşundan beri bahçe olarak kullanılıyor, hayvan gübresi getirenler de oluyor, çok az da olsa gübre de kullanılır. Toprak özelliklerine bağımlı olarak kompost yapmak için üyeler teşvik edilir, kompost ile ilgili olarak seminerlerde özel bir önem verilir.

Zirai mücadele ilaçla yapmak tüzüğümüz gereği yasaktır, bio-mekanik mücadele yapıyoruz, yapıyorum.

Bahçem tamamen organiktir. Gübre çok az kullanırım, bahçeler için satılan kireç kullanırım.

Fare ve zararlılar bahçemde mevcuttur.

Sulama yağmurlama olarak gerçekleşir.

Bahçelerimiz şehir içindedir, şehrin yeşillik alanıyız diyebilirim. Bazı yıllar güllerimden soğuk aldığı oluyor.

İyi yapmışım dediğim : iyi ki hobi bahçem var diyorum……

Mösün Dumlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön