Armutlarda Memeli Pas Hastalığı
ARMUTLARDA MEMELİ PAS HASTALIĞI
( Gymnosporanqium fuscum D.C)
Daha çok armut yapraklarında meydana getirdiği lekeler ile yaprakların dökülmesine neden olur. Ağaçta kalan yapraklardaki lekeler ise (terleme ve özümleme)yüzeyinin azalması sonucunda gıda yapımını sekteye uğratacağından, ağaçta bazı fizyolojik bozukluklar meydana gelnesine sebeb olur. Hastalıklı ağaç zayıflar ve verimden düşer. Meyveler küçük ve şekilsiz kalır. Salgın yıllarında meyveler fındık iriliğinden fazla büyümez,kalitenin bozulmasına ve meyve veriminde büyük kayıpların doğmasına sebeb olur.
Hastalık etmeni fungus olup, ilkbaharda ardıç ağaçlarından gelen sporlar, armut ağaçlarının çiçekte ve yaprakların da normal büyüklüğünü almak üzere olduğu zamanlarda ilk bulaşmaları yapar. 11 Eylül-12 Ekim tarihleri arasında armut yapraklarının alt yüzünde meydana gelen sporlar uçuşarak civarda bulunan ardıçların genç dallarına konarlar ve onları enfekte ederler. Ardıç dallarında bir yıl sonra (Eylül-Ekim) tümörler oluşur.Tümörlerde oluşan spor dilleri en az yarım saat yağmur yağdıktan sonraki yağmursuz bir günde basidiosporlarını teşekkür ettirirler. Bunlarda uçuşarak armut ağaçlarını enfekte ederler. Ardıçlardaki tümörler 4-5 sene boyunca canlı kalır ve her sene için enfeksiyon kaynağı olurlar.
ZİRAAİ MÜCADELESİ:
Kültürel Önlemler: armut bahçelerinde 1000 metre mesafeye kadar bulunan ardıçlar imha edilmelidir. Ardıçların orman şeklinde bulunduğu yerlerde, ya armut yetiştirilmemeli ya da kimyevi mücadele yoluyla hastalık önlenmeye çalışılmalıdır.
Kimyasal Mücadele: genellikle 3 ilaçlama kafi gelmekle beraber yağışlı geçen yıllarda 6 ilaçlama yapılmalıdır.
..Birinci ilaçlama: Çiçek tomurcukları patlamak üzereyken
..İkinci ilaçlama: Pembe çiçek devresinde
..Üçüncü ilaçlama: Çiçek taçyapraklarının %80-90 döküldüğü zaman.
..Diğer ilaçlamalar: Üçüncü ilaçlamadan sonra havalar yağışlı giderse haftada bir, yağışsız giderse 12-13 günde bir yapılmalıdır.
Düzenleyen Cumhur Tonba : 08-01-2011 saat 21:56
|