View Single Post
Eski 06-01-2011, 14:19   #6
Lilium
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Yok yukarıda ki mesaj size değil, genel yazmıştım.


Alıntı:
bugün tarım il müdürlüğünden ziraat mühendisi arkadaşlarla zeytin bahçesine gittik. yapılan budamayı gördüler. sıfır dediler. böyle budama olmaz. ağacın içi bu kadar açılmaz.yazık olmuş ağaçlara ,mahvolmuş dediler.
Budama fotoğraflarınızı görmüştüm, yanlışların çok olduğunu yazmaya çekindim, daha doğrusu cümleleri tam kuramam yanlış anlaşılırım, vay efendim sen bunu demek istedin o öyle dedi, o yanlıştır deyip forumu başka konularla dağıtmamak için çekindim.
İkincisi, don konusuna girince budamadaki yanlışlar daha fazla morelin bozulmaması için, "budamanın bu mevsimde yapılması yanlıştır" la yetindim.

Budama konusuyla ilgili şu başlığı okudunmu bilmiyorum, bence şu başlığı iyice sindire sindire iyice okuyup ne dediğini anlamak lazım.

Dikkat etmeniz gereken sadece orada ne yazdığı değil, orada yazanla sizin bölge iklim şartlarına uyacak budama isteği budama şekline siz karar vereceksiniz.
--------------------------------------------------------------------------

Üstte fotoğrafını çekmiş olduğunuz zeytin dalının nedenlerini resimden anlamak oldukça güç, Tamam bu bir kuruma ama nedeni ne derseniz bir sürü nedenleri var, şu deyip tahlil etmek oldukça güç, orada yerinde bunu gören mühendisler tanı koyamadıysalar biz burada hiç koyamayız, sadace şuda olabilir deriz.

Budama ile ilgili de bir tecrübem var demiştim ya daha önceki mesajlarımda yeri gelmişken onu da anlatayım belki faydalı olabilirim.

Ağaçlarım üç yaşlarındaydı, bayram tatiline girmiştik, aylardan şubat 10 veya 15 şi, bahçeye gittim, hava o kadar güzel ki, adeta yaz gelmiş gibi bir hava var, gezinirken can sıkıntısıyla bir ağaç budayayım dedim, bir, ki, üç, derken onbeş tane ağaçı budadım. Bir hafta on gün havalar adeta yaz gibi gitti, daha sonra bir kar bir fırtına tabi gece don,
Uzatmayayım o budadığım ağaçlarda sizin resmini koyduğunuz gibi kurumalar oldu, diğerlerinde bir şey yok. Nedenlerini çok düşündüm, benim nacizane kararım şu idi. Düşünün ki, bir ağaçta beş dal var, ikisini kestin kaldı üç dal, ağaça su yürüdüğü zaman, hangi ağaça daha çok su yürür beş dallıya mı? üç dallıya mı? Üç dallıya daha çok su yürür. Neden? çünkü ağaç beş dalı besleyecek kök sistemini kurmuştur, ikisini kesersen bu kestiğin dalların suyuda diğer kalan üç tanesine gidecektir ve ağaç gövdesindeki su miktarı artmış ve dondan etkilenme oranı daha fazla olacaktır.

Nedeni budur diyemem ama, bu değildirde diyemem.

O tecrübe bana mart onbeş gelmeden elime makas almamayı öğretti. Katılır veya katılmazsınız buda benim görüşüm.

Sevgili zeytunsever, fotoğraf makinenizin güzel çekimleri var, markasını öğrenebilirmiyim.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön