bugün tarım il müdürlüğünden ziraat mühendisi arkadaşlarla zeytin bahçesine gittik. yapılan budamayı gördüler. sıfır dediler. böyle budama olmaz. ağacın içi bu kadar açılmaz.yazık olmuş ağaçlara ,mahvolmuş dediler. bu sene çok meyva kaybın olur,ağaç kesilen yerlerden tekrar ışgın verecektir. ağaç çıplanan gövdesini kapatmak isteyecektir. çok sürgün verecek gövdeyi kapatmak için meyva tutumu az olacaktır. yazın çok güneş yanığı olabilir,kireç badanası yapman lazım dediler.daha önce göderdiğim resimlerin birinde gövdede çatlama ve halka halka lyuvarlak leke gibi olan şeylere güneş yanığı dediler.
ağacın ortasından BİLEK KALINLIĞINDA KESİLEN DALLARI GÖRÜNCE ne vicdansızlık,böylede kesilmezki,dediler.MORALİM SIFIR OLDU,ALT ÜST OLDUM,ŞAŞIRDIM. ÜSTÜNE ÜSTELİK budamadan sonra esen rüzgardan mı oldu acaba bazı ağaçların rüzgar alan tarafında resimdeki gibi dallar solmuş,kurumaya başlamış.yani ağacın rüzgarın önden vurduğu yerdeki dallarda solgunluk,buruşma,kuruma var. diğer tarafı normal.
çok kesmişsiniz havada soğuyunca ağaç zorsunuyor dediler.yaprakları kuru olmuş dalı hoparınca dal yaş.çok kıymetli siz zeytin gönüllülerinden fikir bekliyorum.şimdi bu zeytinlik 2 senede kendine zor gelir dediler.
senin ağaçların 5-6 yaşında sert budama olmaz. zeytin bir çalı bitkisidir. çalı formunda budamak lazım, ORTASINI KUŞ YUVASI GİBİ AÇACAN DİYE BİR ŞEY YOK,İÇİNE SOFRA KURUP YEMEK Mİ YİYECEN DEDİLER.,,,,,,V.S.VS SAYGILARIMLA.
SİZİN ORALARDA 5 6YAŞINDA AĞAÇ RESMİ VARSA YOLLASANIZ BUDANMIŞ HALDE ÇOK MEMNUN OLURUM. BİRDE BİZİM BÖLGE ADANA ÇOK SICAK YAZIN. ZEYTİN HAVA ALACAK ORTASI AÇIK OLACAK DER KÖYDEKİ AHMET AMCA,MEHMET ABİ.HATTA BUGÜN 200-250 KÖK AĞACI OLAN AHMET AMCAYA SORDUM. BİZDEN ÇOK ÇOK VERİM ALAN BİRİDİR. SORDUM BEN ETEĞİNİ İYİCE ÇEMRİYOM,ORTASINI AÇIYOM,ÖYLE MEYVA TUTUYOR,ORTASI AÇMADIĞIM TUTMUYOR DED
İ,ayrıca adandan bir prof,zeytini çalı formunda budayacan tepelerinden az miktarda kesecen, alt tarafta yere değenlerinde uçlarını kes ,dalı tüm çıkarmana gerek yok,ortasının çok açılmasına gerek yok,ortayı açmasanızda olur,üstüste binen dallardan aralama yapın.v.s demiş.KISACASIçalı formu budama en ideal budamaymış,ortasını açma tarihe karışmış. saygılarımla.
BU ÇALI FORMU BUDAMAYI YAPAN UYGULAYAN VARMI ERANIZDA.ÇOK YAZDIM KUSURA BAMAYIN,RESİMDEKİ DAL BURUŞMUŞ,KURUMAYA MEYİLLİ,SİZCE NE,RÜZGAR MI?