View Single Post
Eski 06-01-2011, 09:50   #3
yasarugur
Ağaç Dostu

yasarugur's Avatar

Giriş Tarihi: 21-10-2007
Bahçemize nisan ayında diktiğimiz minik fidanların soğuk ve donla bu kış ilk mücadelesi,bakalım kaç cengaver fidan bu donlardan ilkbahara sağ salim çıkacak,bu arada kendi köylülerimizin davranış biçimleri bana ilginç geliyor, birbirine bakarak bahçelerini işliyorlar,içlerinden birisi göktaş ya da bordo bulamacı dona karşı fidanı korur diye uygulama yapıyor ondan gören diğerleri de fidanlarına aynı şeyi yapıyor,birisi tarlasını sürüyor haydi diğerleri de başlıyor tarlayı sürmeğe,bilerek uygulama yapan az, örneğin bizim zeytinliğimizin yarısı yamaç yarısı düzlükte,yamacı sürdükçe yağmurla beraber toprak düzlüğe doğru yavaş yavaş taşınıyor,oysa burada okudum,sonbaharda böyle yerleri sürmemek lazımmış ,otların kökleri toprağı tutacağı için erozyonla kısmen başa çıkılıyormuş,toprağı yılda bir kez baharda işlemek daha doğru bir uygulama gibi görünüyor,zaman zaman eşime, Aydın'ın dağlarında zeytin ağaçlarının dibi sürülüyor mu ,zaten imkanı yok,oralarda da zeytin oluyor ,öyleyse ikide birde niye toprağın faydalı kısmı aktar dönder edilip duruluyor diyorum,bu arada Masanobu Fukuoka'nın Ekin Sapı Devrimi kitabını aldım okuyorum,onun topraklarında 1950 den beri toprak sürülmez,tarım makineleri ,tarım ilaçları ve suni gübre kullanılmazmış,ilk başlarda bazı kayıpları olmuş ama zamanla gerek bitki olsun gerekse böcek olsun,zararlıları doğal yöntemlerle baskılamayı öğrenmiş,bize ise sanki en büyük traktörü,en zehirli zirai ilacı kullandığımızda daha çok ürün alacakmışız gibi geliyor,bu yılbaşında bahçenin toprağı yağmurdan dolayı çamurdu ve ardından hava don yaptı,ustaların yazdıklarına göre demek ki fidanların kılcal kökleri soğuktan donacak ve belki fidan da ölecek,ölen fidanların yerine yedekte torbasında duran fidanlar dikilip daha bilinçli olarak yaşama devam edilecek.Bilgisini ve tecrübesini paylaşan herkese teşekkürler.

Düzenleyen yasarugur : 06-01-2011 saat 09:52 Neden: kelime tamamladım
yasarugur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön