View Single Post
Eski 05-01-2011, 23:21   #1415
Lilium
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Giriş Tarihi: 01-05-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zeytunsever Mesajı Göster
[B]öncelikle ilgilenip düşüncelerinizi paylaştığınız için çok teşekkürler sayın lilium.resimlerini yolladığım zeytinleri bu yıl budadık 1 hafta önce yeni bitti daha. budama artıklarını yani budanmış zeytin dallarını tarladan toplarken haliyle çok traktör depelentisi oldu. şu günlerde havalar gece 2 derece cıvarı. depelnti olduğu için toprak sertleşti. şu an sürmek mi doğru,sürmemek mi? bunu cevaplarsanız memnun ulurum. saygılarımla. birde massey 240 traktör o dediğiniz tekli patlatmayı çeker mi?şu an uygulanır mı?uygulama zamanı ,özel bir ayı var mı?
Yararlı olabildiysem ne mutlu,
Arkadaşlar hep derim don yapan bölgeler de budamaları ilkbaharda yapın, şimdi yapılan budama yanlıştır. Böyle bir tecrübem de var ama şimdi anlatarak başınızı ağırtmayayım.

Şu an sürmenizi hiç tavsiye etmem, büyüklerimden öğrendiğim bir söz, "tarlayı çamur sürersen ne yaparsan yap seneyede çamur sürersin"

Tavında olmayan yer sürülmez yeri hasta edersin, kolay kolay da düzeltemezsin.

O nedenle şimdilik bir şey yapmanı tavsiye etmem, massey 240 traktör tek çekermi çift çekermi bilmiyorum. Çift çeker güçlü bir traktörle daha derinlere gitme şansını kullan derim. Zaman olarakta yazın toprağınız tavındayken kuruduğu zaman, dip kazan girip çıktığında çamurlu çıkmayacak.
Alıntı:
Sn zeytunsever,
sorununuzun cevabı yukarıda ve Sn. Lilium çok güzel açıklamış. Bu öğretim kurumlarında okutulması gereken bir tecrübe...
Sayın Halil önen teşekkür ederim teveccühünüz, Eğitim kurumları bizlere dikkat etmez ki, diplomaya bakar, yoksa, ya çobanın teki işte der atar.

Hayat bazen çok şeyler öğretiyor, bazı büyüklerim der ki, Bilgiyi istemeyen birine bedava da versen almayacaktır, o nedenle vermeye çalışma almayacaklardır. İstediği zaman da ücretli olarak ver o ondan anlar.

Bazen, bazı bilgi ve tecrübelerimi arkadaşlarımla paylaşmak isterim, çoğu zaman da, yahu başımıza ziraat mühendisi kesildin gibi tepkiler alıyorum. ( diplomam yokya itibar etmiyorlar) O itibar etmeyen arkadaşlar soruyorlar soruşturuyorlar sonun da gelip bana soruyorlar. O zamanda ben ziraat mühendisi değilim ki niye bana soruyorsunuz deyince morarıyorlar.

Onun için bilgiye hep açık olmalıyız. Örneğin: Bazen bir şey soracağız, ya o çoban adam ne anlayacak der hakir görürüz, bir çobanın da çok iyi bir konuda tecrübesi olabileceğini hiç düşünmeyiz.

Ahkam kesenlere hep kızarım, şimdi ben de o duruma düşmek istemem, Ondan dolayıdır ki, hep derim. Neler yaptığınızı en iyi bilen sizsiniz. Yaptıklarınızı bir düşünün hatayı da bulacaksınız.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön