View Single Post
Eski 05-01-2011, 13:00   #100
garlangufa
Ağaç Dostu

garlangufa's Avatar

Giriş Tarihi: 03-01-2011
Selamlar,
Bende nacizane kendi araştırma ve fikirlerimi aktaracağım sizlere.

Öncelikle her işte olduğu gibi bu işte de bir ön çalışma mutlaka yapılmalıdır. Hele işin içine hayvan faktörü giriyorsa daha titiz bir çalışma gerekir. Tamamen projelendirmeden yapılacak bir iş motivasyonsuzluktan körelir ve artık yapılamayacak hale gelir.
Saanen keçileri hakkında çok fazla yazı okudum, çiftlik gezdim.
Süt verimi;
  • Saanen in türkiye şartlarında süt verimi günde 2.2 litre (dikkat edin yıllık ortalama, yani sağıldığı ortalama 280 gün deki ürettiği sütü 365 e bölersek) , tabiii 4-5 litreye çıkan istisnalar da olabilir.
Yavrulama;
  • 0-24 aylık ortalama yavrulama %58 ikiz,%35 tek ve %2 üçüz gerikalan da fire...
Burada anlamadığım ve kesin emin olamadığım tek konu var. Aşağıdaki linkte de göreceğiniz gibi bu keçi 6 ayda bir doğum yapıyormu ?
Aşağıdaki linkteki projede 6 ayda bir doğum yaptığı varsayılarak projelendirilmiş, bilenler lütfen cevap versin...Makina mı bu hayvan ?
http://www.indg.in/upload-1/agri_fol...s%20Report.pdf

Verim ve yaşam şartları;
  • Bulunduğu ahır mutlaka ama mutlaka çok çok iyi havalandırılmalı, Yabancı ahırlarda ızgaralı sistem daha çok tercih ediliyor fakat soğuk yerlerde toprak zemin ve etrafı açık.
  • Kaliteli yem ve yeşillik eksik edilmemeli,
  • Keçi bu ağaç yaprağı çok sever, ağaç yemiyor diyen yalan söyler
  • Etrafı kapalı ve bataklık gibi çamur olmayan bir alanda gezinmeli,
  • Süt verimi için boynuzları mutlaka 2-3 haftalık iken köreltilmeli. Bakın internetten, süt verimi çok yüksek sürülerde hiç boynuzlu saanen keçisi bulamazsınız.
NOT: Kesinlikle uzman değilim, tam tersi edindiğim bilgileri sizlerle paylaşmak istedim. Yalnış bildiğim ve eksik olduğunu düşündüğünüz şeyler varsa mutlaka burada paylaşalım. Bu işi yapacaksak en iyisini yapalım. Bir heves olarak değil.

Kalın sağlıcakla
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sonfenomen Mesajı Göster
Arkadaşlar herkeze merhaba,

bu konuda bende yazmak istiyorum yorumları okuyunca çok fazla bu işe girmek isteyen olduğunu farkettim. Abim çok uzun süre araştırdı ve Diyarbakırda çiflik falan kiraladılar 3 ortak ve ilk başlangıç olarak 100 saanen keçisi aldılar. konyadan yem falan getirdiler yani anlayacağınız çok fazla masraf ettiler ama sonuç hüsran çünkü bu keçiler Diyarbakırın havasına uyum sağlayamadı bırakın süt almayı keçiler ölmeye başladılar en son çare kalanları satıp kurtuldular.
demem o ki bu işe girmeyi düşünüyorsanız gerçekten çok fazla araştırın yapacağınız yere uyum sağlayabilecekler onu öğrenin.

saygılar.

garlangufa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön