Konu: Nergis
View Single Post
Eski 02-01-2011, 22:42   #700
pria
Ağaç Dostu.

pria's Avatar

Giriş Tarihi: 06-08-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hocam100 Mesajı Göster
Ben yaklaşık 6 cm derine ektim.Çok derine ekmek sorun yaratabiliyor.İdeal olanı en fazla 8 cm.Tabi bu derinlik bahçe için.Drenaj da önemli .
Ama,bakın Mordoğan köylüleri derine ekiyorlar..EGE Üniversitesi araştırmasında ''Üreticilerin tümü soğanı dikerken pulluk derinliğine (20 x 25cm derinlik) diktiklerini belirtmişlerdir'' diye yazıyor..
http://www.agr.ege.edu.tr/zfdergi/ed...8/s1/39-46.pdf

Yani,bu köylülerin Karaburun nergislerini bu kadar derine ekiyorsa bence bunun bir anlamı olmalı..
20-25 cm. derinliğe ekili soğanlar, ağustos eylül ekim aylarında doğal yoldan soğuklanma sağlıyor sanırım..Biliyorsunuz,toprağın 20-25 santim altı yüzeye göre çok daha serin olur.
Onların bu kadar derin ekmeleri mutlaka bir tecrübe sonucudur.
Ama..25 santim derine ekmek te yanlış herhalde..Araştırmanın bir yerinde soğanların soğan çapının 2-3 misli derinliğe ekilmesi tavsiye edilmiş..Yani iri bir soğanın çapı 5 santim olsa 15 santim derine ekmek gerekiyor gibi..

Karaburun nergislerini bu forumda hiç bu kadar derine eken olduğunu sanmıyorum..Bende 7-8 santime ekiyorum..
Belki de bu hususta yanlışlık yapıyoruz.
Seneye iri soğanları 10-15-20 santim gibi değişik derinliklere ekerek deniyeceğim..
Deneye deneye,sora sora bu Karaburunlardan en verimli sonucu almaya çalışacağız.

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön