View Single Post
Eski 02-01-2011, 20:49   #46
the_mc
Ağaç Dostu
 
the_mc's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-12-2009
Şehir: Denizli
Mesajlar: 493
Brüksel lahanası (Brassica oleracea Gemmifera), turpgillerden (Brassicaceae) küçük yumru şeklinde ve kalınca kat kat yaprakları olan bir sebze türü.

Brokoli gibi kansere yakalanma riskini azalttığı düşünülen bir başka kış sebzesini veren Brüksel lahanası, Turpgillerdendir. Anayurdu bilinmeyen bitki, ABD ve Avrupa'da yaygın şekilde yetiştirilmektedir. Türkiye'de de tarımı başlamış olup sebze, halk arasında yavaş yavaş tanınmaktadır.

Biryıllık otsu bitki olan Brüksel lahanası, fide durumundayken lahanaya çok benzer. Ama sonra, gövdesi 60-90 cm'ye kadar boylanır, gövde üzerinde kalın sapların ucunda, koyu yeşil renkli, beyaz damarlı iri yaprakları uzar. Bu yaprakların koltuğundan çıkan tomurcuklar, küçük yuvarlak başçıklara dönüşür. Minyatür lahanaları andıran ve kokusu keskin olan başçıklar sıkı sarımlı olup iri bir ceviz kadar büyür ve sebze olarak yenilir.

burda da konu işlenmiş

http://www.agaclar.net/forum/showthr...sel+lahanas%FD

C vitamini bakimindan zengindir ve 100 gram çiğ Brüksel lahanasındaki değerler şunlardır:

* Karbonhidrat: 5 g
* Protein: 4 g
* Yağ: 0,5 g
* Mineraller:
o Kalsiyum: 30 mg
o Demir: 1 mg
* Vitaminler:
o Karoten: 1 mg (antioksidant)
o B1 vitamini: 0,12 mg
o B2 vitamini: 0,12 mg
o C vitamini: 150 mg

the_mc Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön