View Single Post
Eski 01-01-2011, 10:01   #3
msgurkan
Ağaç Dostu
 
msgurkan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-03-2007
Şehir: lefkoşa KKTC
Mesajlar: 640
Alpay bey, aramıza hoş geldiniz. Bonsaiye ne kadar gönül verdiğiniz güzel çalışmalarınızdan anlaşılıyor. Bu çalışma azmini korumak ve sürdürebilmek için başarısızlıklara da hazır olmak lazım. Ancak bu azim ve inanınız sayesinde ilerde çok harika bonsailer yapacağınıza eminim.


Bazı ağaçlarınızı tümden kaybettiğinizi gördüm. Özellikle ibreliler başlangıç için zordur. Ağaç kaybetme nedenleri budama, kök budaması, toprak değişimi ve sulama olabilir. Saksı altlarında yeterli ebatta delik olduğunu varsayıyorum.


Bu ağacınıza gelince dediğiniz gibi bir tür yabani kekik. Akdeniz bölgesinde makiliklerde çok yoğun olarak bulunur. Kıbrıs’ta dağ ve ormanlık alanlarda her taraf bunlarla kaplıdır.


Yapraksız ve taze olmayan dalları ve gövdesi üzerinden yeni sürgünler elde etmek zordur. Hatta bazen imkansız gibi. Aynısı ile yaptığım çalışmada geriden sürgün vermesini zorlamak için aşırı budamalar yapmam sonucu onu kuruttum. Aynı hatayı yapmamaya dikkat edin.


Dalları çok taze iken eğilip şekillendirilebilir. Bunun dışında çok kırılgan olduklarından hiç telleme ve şekillendirme yapılmamalıdır.


Bu nedenle karar verilen tarza uygun olarak seçilecek dallar üzerinde varsa en alt veya dipteki teze yapraklı dalcıklar bırakılmalı ve ilerinde geliştirilecek dallar olarak kullanılmalıdır.


Sizin bu ağacınız Kıvrımlı Dik tarza uygun bir gövde yapısına sahip. Solda ilk dalın üzerinde hiç taze dalcık veya yaprak olmadığı için büyük ihtimal ile kuruyacak. Ama onu yinede budamayın ilerde kuru dal efekti amacıyla kullanırsınız.


Sola çıkan diğer dal gövdenin devamı olarak süper bir konum ve kalınlıktadır. Ancak alt bölgelerinde hiç taze dal ve yaprak yoktur. Bu çok büyük bir eksiklik. Sağa doğru çıkan dal da aynı durumda.


Bence gövdenin devamı için her iki dal da seçilebilir. Yani bu iki dalın hemen sonrasından yukarıya devam eden gövdeye ihtiyaç yok ve budanabilir.

Sağa ve sola çıkan yapraklı dallara ise dokunmamak gerekir. Umulan her iki dalın alt taraflarından yeni sürgünler çıkmasıdır. O zaman tarzın devamında kullanılacak dala ve dalcıklara karar verilir.

Benim gönlümden geçen soldaki dalın ilk yarı kısmında filizlenme olmasındır. Ama olmama ihtimali de vardır.

Soldaki dal kullanılacaksa ağaç 35-40 derece sağa doru döndürülerek tekrar dikilecek.

Eğer istenilen bölgelerde filizler çıkmazsa o zaman tekrar değerlendirme yaparız.

Yalnız uygulama yapmak için acele etme, diğer arkadaşların görüşlerini almayı da bekle.


Düzenleyen msgurkan : 01-01-2011 saat 10:16 Neden: imla hatası
msgurkan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön