Sevgili Lilium,
Yazdıklarınızın tümüne katılıyorum. iLAVETEN söyleyecek bir tek sözüm olamaz.
Dinamiti köy enstitülerini kapatarak zaten patlatılmış. Yeniden inşa edilmesini engellemek içinde gerekli vasıfsız çimento üretimini sağlamak için daha sonra açılan eğitim kurumları üstlenmiş.
Bulunduğunuz bölgede bulunan, sevgili dostumuz Cumhur Tonba nın da çalıştığı TAHİROVA işletmesinde yetiştirilen Tahirova ve onunda sakız/ivesi melezlemesiyle kırılarak geliştirilen SÖNMEZ koyunlarını maalesf dışardan getirmek durumundayız. Bütün dünyada IRK geliştirme TOHUM ISLAHI teşvik edilirken bizde tam tersi oldu.
Sevgili Lilium neyi korur , neyi teşvik edersen o gelişir. Ağacı ve yeşili koruduğun için bahçen ve doğan gelişti, güzelleşti, Değerlerimize sahip çıkmadığımız için kaybediyoruz.Hangimiz ya da ne kadarımız haksızlık karşısında sesiz kalmayıp hakkımızı arıyoruz. Bunu bu platformda tartışmak istemiyorum.
Ama bilmeni istediğim bir şey var eğer sağlığım müsaade ederse ve de ömrüm yeterse ben 10 -15 yıl içinde süt verimi laktasyon döneminde 350/400 litre, kuzulama oranı 1.7/1.8 , et verimide kuzularda 45- 50 kg/120 gün değerlerinde olan ve asgari kanın %60 yerli ırklarımızdan (KIVIRCIK, SAKIZ, İVESİ, ACIPAYAM, PİRET ) kaynaklanan YENİ BIR koyunumuzu göreceğime inanıyorum.
Bu sorun sadece Türkiye nin de sorunu değil Tüm Balkan ülkelerinin sorunu. Artık ne Bulgarda, ne Macarda nede Yunanda eski peyniri bulamıyorsunuz. Onlar Avrupa Birliğinden aldıkları destekle yeni çalışmalara başladılar ve yakında da bu işi başaracaklar.
Sevgiyle kalın,
|