View Single Post
Eski 27-12-2010, 12:17   #758
envor
Ağaç Dostu

envor's Avatar

Giriş Tarihi: 05-01-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ibrahim doğan Mesajı Göster
sn. envor hocam....
Yaptığınız çalışmaları ilgi ile takip edİyorum eğer sizi sıkmazsam bir iki sorum olacak burda cevabını bulamadığım sorularımı yanıtlarsanız çok memnun olurum..
1-torbaların altında drenaj deliği varmı varsa kaç adet delik açılacak...
2-torbada perlitmi var ve perlitse özelliği nedir? numarası filan varmı..
3-torbaların altındaki yatay çubuklar nedir bi özelliği varmı...
4-drenaj saçlarını nerden alabiliriz...
5-sizin kullandığınız perlit torbalarını nerden temin edebiliriz..
6-seranızda domates ve üst üste marullar var hepsini tek besin deposundanmı besliyorsunuz yoksa ikisini ayrı ayrı depolardanmı suluyorsunuz tek besin kaynağından sulansa olurmu?
7-damlama sulamada zamanla suyu tazelememiz gekiyormu,damlama sulama sistemini şematik olarak açıklarmısınız...şimdiden teşekkür eder çalışmalarınızda başarılar dilerim..... saygılarımla...
Sayın İbrahim Doğan;

1- Torbaların altında, torbanın boyunca çift sıra 10 cm'de bir delik var, bunda bir kriter yok, sadece amacı var. Amaç; torbalardaki fazlalık suyun hızlı bir şekilde drenaj olması.

2- Torbalarda iri tarım perliti kullandım, perlit ne kadar iri olursa o kadar iyidir. Tozlu perlit çok su tutar ve bu topraksız tarımda istenmeyen bir şeydir.

3- Torbaların altında ki yatay çubukların görevi, torbanın zemine tam olarak oturmaması için, torba zemine tam otursaydı eğer, içerisine verdiğimiz su ile çok ağırlaşacak ve de drenaj deliklerini kapatacak suyun poşetten çıkmasını engelleyecektir. Bu sebeple torbanın havada kalması gerekir.

4- Drenej saçlarını ben hurdadan almıştım, özel olarak bu tip saçlar yaptırılıyor, fakat profesyonel olarak bir sera yapacak olsam strafor ve plastikten olan bir drenaj yapardım. Daha ekonomik olurdu.

5- Poşetleri poşet imalatçılarından bulabilirsiniz. Dışı gri, içi siyah olması avantajdır.

6- Ben her iki sistemi de aynı besin eriyiğiyle besledim, ticari olarak ayrı ayrı beslemek daha doğru olur.

7- Sulama suyumuzu belli bir zaman sonra değiştirmek gereklidir. Hem bitki içerisinde ki besin kaynaklarını kullanır, hem de suyun buharlaşması sonrası aşırı tuzlanma olur ve EC yükselir. Şema pc başında şema çizmek beni aşan bir durum kusurabakmayın. Başarılar dilerim.

Saygılarımla.

envor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön