Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bahtiyar02
" Kümeslerin yakınına ahır gübresi yığılmalı. İçine saman karıştırılımalı, dere çakılı konmalı.
Tavuklar eşelenmeyi sever. İri kumda banyo yapmakla üzerilerindeki zararlı konukcuları kovarlar."
Sevgili Halil Önen bey tüm açıklamalarınız aydınlatıcı. Ancak yukarıda belirttiğiniz açıklamalara katılmıyorum. Ahır gübresi yığılması tavuklara faydadan çok zarar verir.Tavuklar daha çok Kül veya toprakları üzerindeki parazitleri atmak için kullanır. Saman dahaçok bit pire gibi asalakların üremesinde çok rahat ortam sağlar. Kümeste tüneklerin yapılması ve kümeslerin mümkün mertebe çok sık temizlenmesi ve kuru olması sağlanmalıdır.
Saygılar
|
Sevgili bahtiyar,
bu karışımı kümesin içinde koymuyoruz. Elbette kümes temiz tutulmalı ve sık sık temizlenmeli.
Ama ben külü unutmuşum.
Ahır gübresi + saman + iri taşlı kum + kül karışımı tavuklar için çok idealdir.
Açık alanda tavuk gübresi ve saman etraftaki börtü_ böçeği çağırmak içindir. Tavuklar bu ziyafeti kazanmak için emek verirler.
Hatta
kül, bit ve pirelenmemeleri için, kümesin içine ve folluklara da konmalı.
Sepilmeli.
Bit ve pire kapalı alan _
kümes_ ortamında
çok olur. Tavuklara buradan
geçer.
Yukarıdaki karışım açık ortamdadır. Bu karışımda olmazlar. Zaten
bit ve pire
haziran ve temmuz ayı gibi olur. Her zaman değil.
O zaman da kümesten sabahları çıkarken yakalanır, [B]kanatlarının altına pamukla [/B
]zeytin yağı sürülür. (Kimyasal _ zehirli_ toz kullanmaktan çok iyidir, ama zahmetlidir)
Kümeste ya da kapalı ortamda bit ve pire ile mücadele için_ sabah tavuklar terkettiğinde_
kül +toz kükürt+sönmemiş toz kireç karışımı kalınca
serpilmeli, kümesin kapısı açık bir telle ile kapatılmalı, tavuklar girmesin diye.
Akşama doğru kümes temizlenmeli. Buradaki amaç içeride bulunan zararlıları etkisiz hale getirmek ve dışarı çıkmaya zorlamaktır.
Ben kümeste hijyeni sağlamak, bit, pire ve diğer zararlı konukcularla mücadele için,
ema spreylemeyi, ema ile kepekten yapılmış
bukaşiyi serpmeyi düşünüyorum. Hatta yukarıdaki karışıma ( ahır gübresi+taşlı kum+kül+saman)
bukaşi kepek de karıştırılmalı diye düşünüyorum.
Sn. Doğasever' e sormak gerekiyor,
ema ve bukaşi kepeğin, tavukta
yumurta verimini ve
beslenmesine ne gibi olumlu
etkisinin tecrübe edildiğini.