View Single Post
Eski 24-12-2010, 14:04   #107
ayazkentli
Ağaç Dostu

ayazkentli's Avatar

Giriş Tarihi: 10-04-2009
2 gün'den beri Canna'ların kök yapısı kafamı kurcalayıp duruyor, daha doğrusu bana bir şeyler çağrıştırıp duruyordu.

Farkedeceğiniz gibi, canna'ların kök'lerinin saçaklı kısımları bir çok bitkiye nazaran, oldukça kalın. Aklıma Sn. Nuri mürvet bey'in açtığı -istanbul botanik bahçesi- ile ilgili bölümünün bir yerinde gördüğüm, hatta fotoğrafını aldığım -Cattleya- isimli bitkinin kök yapısı geldi.

Cattleya'da kalın saçaklı türlerden biri ama, hem canna hem'de cattleya'nın kalın kök'leri bana, çok daha eskilerden bir şey çağrıştırıyor, bir türlü aklıma gelmiyor'du.

Ta'ki, bu sabah 10.30 gibi eşimi işyerine bırakıp, eve dönerken yol üzerinde onlara rastlayana kadar.

KARGI'lar.

Evet, çağrışım yapan kargılardı. Çünki kargıların kök yapılarıda, aynı onlar gibi toprağın yüzeyinden başlayan kalın ve iç içe geçmiş, bir arada sımsıkı duran yapıları ile aynıydı

Çocukluk yıllarımda, köyümde çok sayıda tütün eken çiftçi vardı ve onlar tütünleri kurutmak için bu kargılardan iskele yaparlardı. Bu nedenle kargılar özellikle bol miktarda yetiştirilir'di. Son 20 yıldan beri tütüncülüğün bitmesi ve yok olması, o kargıların'da sonu olmuştu. Şimdi köyümde hiç kargı'ya rastlamıyorum.

Meğer, Bergama'da hemen her gün yanlarından geçtiğim bir miktar kargı varmış. Canna'nın kökleri vasıtası ile onların farkına vardım.

Ülkemizde'ki ilginç bitkilerden biri de bu kargılar olsa gerek. Yapıları, uzakdoğuda'ki bambulara benziyor.

Hemen, bu kargılara 300 metre kadar mesafede'ki evime gidip, fotoğraf makinası alıp döndüm ve fotoğrafladım. Kargıların olduğu yer, şehrin merkezi yerlerinden biri sayılan kantar bölgesinde'ki, vakıf zeytinliğinde.

Eklenen Resimler

Düzenleyen ayazkentli : 22-08-2011 saat 12:13 Neden: Ayraç düzenlemesi.
ayazkentli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön