View Single Post
Eski 23-12-2010, 19:41   #378
ozbey
Ağaç Dostu
 
ozbey's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-07-2007
Şehir: (MERSİN) MUĞLA/DATÇA
Mesajlar: 809
Manolya Üretimi.

Manolyalar tohum çelik daldırma ve aşı ile üretilirler.
Tohumlar sonbaharda toplanır toplanmaz hemen ekilir veya 4 OC de 3-6 ay katlandıktan sonra ilkbaharda ekilir.Ekimden sonra tohumların herhangi bir sebeple kurumaya maruz bırakılması zararlanmaya neden olur.İlkbaharda çimlenen tohumlardan ilk yıl sonunda 7.5 cm boylu fideler elde edilir.Sonbaharda bu fideler sökülerek geliştirme yastıklarına aktarılırlar.

Çelikle üretim daha çok yazın yeşil türlerde uygulanır.2 yaşlı hastalıksız ve üzerinde yaprakları bulunan sürgünlerden 10 cm uzunluğunda hazırlanan çeliklerin dipleri hafifçe yaralanarak %0.8'lik toz IBA ile muamele edilir.Çelikler sıcak yastıklara dikilirler.Üzerleri bir naylonla örtülür.Köklenme olduktan sonra bitkiler kaplara dikilirler ve plastik seralara alınırlar.İlk yıl iyi bir gübreleme uygulanması durumunda bitkiler 30 cm kadar boylanırlar.2. yılın ilkbaharında hafifçe budanan bitkiler bu yılın sonunda 75-90 cm boya kadar ulaşabilirler.

Daldırma ile üretimde adi daldırma yöntemi uygulanır.Bunun için anaç bitkilerin bakımı ve bu arada gübrelemesi iyi yapılmalıdır.Ana bitkinin dibinden çıkan 1-2 yaşlı sürgünler ilkbaharda veya Ağustos ayında daldırılır.İlkbaharda daldırılan dallar ertesi yılın sonbaharına kadar yani 2 yıl yerlerinde bırakılırlar ve 2. yılın sonbaharında sökülerek geliştirme yastıklarına alınırlar.Ağustos ayındaki daldırmada ise önce sürgünün toprak altında kalacak kısmındaki yapraklar temizlenir ve dal toprak altına ucu dışarıda kalacak şekilde yatırılır.Daldırmadan itibaren köklenme için 2 yıl beklenir 2. yılın sonbaharında sökülerek geliştirme yastıklarına alınırlar.

Aşı ile üretimde ilkbaharda saksılara alınan bir yaşlı çöğürler aktif büyüme halindeyken yaz ortaları veya yaz sonunda kalem aşısıyla aşılanırlar.Aşı yandan aşı veya yandan kertikli aşı yöntemiyle yapılır.

ozbey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön