Ben para kazanılmaz demedim , sonuçta buda bir işletme ve en karlı yöntemi tercih etmeli, ben kendim için adana (antalya değil) piyasasına baktım, müşteriye 3.5-4 tl civarında satılıyor fakat hâlde fiyat 1-2 tl kg,Bunu internette diğer illerin hal fiyatlarındada görebilirsiniz adananın sistem çok kötü diye ben bizzat gezdim, bu fiyatlarda iyi elbette, açıkta yetiştiricilikle bizim aramazıda maliyet farkı var.Ben tohumdan ekmek, arpacıktan karlı olduğunu gördüğümü belirttim mesajımda, taze soğan için iş yok yazmadım.
Bir manavcı arkadaşıma maydanoz ve naneyi bisikletle bir küçük üretici getiriyormuş
haldende almıyormuş, demeti halde 0.6 ile 1 kuruş arasında değişirken, ondan 2 kuruşa alıyor.Fakat halci çuvalla alım yaparken manav 10-20 demet alıyor.25-35 tanesi 1 kg gelince halde 1 tl yerine 10 tanesini 1 bağ olarak 1 tl verilir manavlara fakat böyle hem sınırlı sayıda dağıtım yapılabilir hemde dağıtım bedeli maliyete eklenir.
Küçük üretici olarak elle dağıtım yapılır, bu illere görede değişir fakat büyük üretimde halciye mahkum gözüküyor durum.Halci çünki farklı illere büyük şehirlere sevkiyat yapıyor.
80 dönüm maydanoz eken akrabam geçen yıldan beri istanbuldan bir tüccarla anlaştı direk istanbula gönderiyor mallarını fakat buda risk içermekte.İstanbul kurtlar sofrası.
Kullandığınız yöntemde arpacık fiyatı çok önem kazanmakta ayrıca her arpacık için viyollere delik açmanız ayrıca bir yük,viyol alsanız her arpa aynı boyutta olmuyor,ben ucuz arpacıkla 1 kg. belki yarısını viyole yerleştiremedim diğeri küçük olanlarda 2 katı fiyatında ,Arpayı temizlemeniz soğan gramajını etkiliyor vs. tohumdan 1 ay fazla beklemek daha mantıklı geliyor bana.Halde gördüğüm soğanları görseniz oturur bir düşünürsünüz 50 cmden fazladır boyları epey dolgunlarda.ben görünce epey durakladım.
Bir arpacık 50 gr. bundan taze soğan yetiştirdiğinizde bunun yarısını temizliyorsunuz başkısmınızda size 50-70 gr. arası bir soğan çıkıyor.Buda arpacık fiyatıyla taze soğan fiyatı arasındaki fark getiriyi epey düşürüyor.Bunu tam olarak netleştirecem soğanlarım oldu çünki en kısa zamanda tartıcam.
Bu haber biraz demek istediğimi anlatıyor.
"Bunun üzerine o yetkilinin temsilcisi olduğu büyük marketin satış noktalarından alışveriş yaptım. Hal'de 70.00 - 80.00 YKR'ye taze soğan satarken marketten 3.00 YTL'ye ürün aldım. Aynı yetkiliye marketten aldığım fişleri gösterdim ve onlar bile buna inanamadı" dedi."
http://www.tarim.gen.tr/?sayfa=haber...uzde_25_azaldi