Nurcan hanım,
açıkçası ben dahlia'ları sökmeği planlayıp sökmedim. Biraz tesadüf oldu. Geçen hafta'ki soğuklarda ölen üst yapraklarını, çapa ile şöyle bir alayım derken, çapaya takılan yumruların bir kısmı ortaya çıkıverdi.
Burada hemen dikkatimi bir şey çekti. Sezon başında ektiğim yumruları 8-10 cm gibi derine ekmiştim. Oysa çapa'ya takılıp gelen yumrular, hemen toprağı 1 cm kadar altındaydı.
Daha detaylı anlamak için, gözümüzün önüne 8 rakamını getirelim. Ben sezon başında yumruları, bu 8 rakamı'nı oluşturan altta'ki yuvarlak bölüme ekmiştim. Oysa yeni yumrular üst yuvarlağı oluşturacak şekilde, üst'e doğru çoğalmış ve yüzeye yaklaşmışlar (az miktarda'da yanlara doğru).
Diğer 3 yere ektiklerim'de inceledim ve aynı şekilde yüzeyin hemen altında yumrular oluşmuş şekilde görünce, yüzeye bu kadar yakın yumrular eğer don olursa dayanamazlar diye, düşünüp sökmeye karar verdim. Yoksa sökmeyi pek düşünmüyordum. Canna gibi onları'da toprak içinde bırakacaktım.
Yücel bey'in bahsettiği gibi, eğer İstanbul gibi bir yerde sökmeden duruyorlar ise (yeterli derinlik'te), İzmir bölgesin'de rahatlıkla dururlar.
|