View Single Post
Eski 21-12-2010, 22:50   #2
miou
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 21-12-2010
tavuklar ağaca tünemeye başladı

[QUOTE=hosseda;341431]Sayın uzum,
Sürekli bahçe yaşamına eriştiğimde( nasipse tabii) ilk yapacağım işlerden bir tanesine değinmişsiniz. Size bir konuda bilgi aktarayım. Yaz sonu idi bir tanıdığımın mandalin bahçesinde demir çerçeveler içinde kaliteli çit örgü telleri ile iyi bir ustaya yaptırılmış kümes gördüm. İlgi ile yanına yöneldim vakit geç olmuşdu ve karanlık çöküyordu. Kümesde tavuk göremedim biraz daha yaklaşınca tüm tavukların kümes yanındaki mandalin ağaçlarında tünediklerini farkettim. Bahçenin sahibi tavukların gecelemek için kümese girmediklerini ve tüm geceyi ağaçlarda geçirdiklerini söyledi. Sebebi ise kümesin üç tarafının açık olması imiş ( bir taraf dayandığı duvar sebebi ile kapalı idi.). Yani kümesde mutlaka sadece girişi olan her tarafı kapalı bir alan yapmak gerekli imiş. Ben bu bilgiyi önemli bulup saklamış idim kendimde, size de aktarmakta yarar gördüm.

Sayın Hoşseda tecrübesini aktarmış, cok teşekkür ederim.
42 sayfadan fazla yorum okudum ama bulabildiğim tek cevap ilk sayfadaydı
Yine de şüphelerimin gittiğini söyleyemem.
Açık arazide yaşıyoruz, etraf tarla ve orman. Çit yok, tel yok. Tavuklar bütün gün istediği gibi yayılıyor.
Kapısı güneye bakan kümesin yerini değiştirdik, şimdi kapısı kuzeye bakıyor böylece balkondan bakınca görebiliyoruz. Arkası kontra, üç tarafı aralıklı tahta. Kümesi taşıyınca ilk 3 akşam tavuklar kümesin eski yerinde toplandı, onları yemleyerek kovalayarak yeni kümese alıştırdık. Akşam güneş batmadan kümese giriyorlar. Bu arada dışarıdan tavuk almadık. Aylar içinde birkaç tanesini kaybettik, komşulardan bazıları kendi tavuklarını köpeğe kaptırmış, görmüşler, bizimkilerin de akıbetinin aynı olduğunu sanıyorum. Köyde sahipsiz köpekler başıboş geziyor. Bizimkiler cins tavuk değil, uzun bacakları var ve hızlı koşuyorlar, atlet gibiler : )
1 horoz, 2 tavuk ve bu iki tavuğun yavruları, 7 aylık falan..
Bodrum'da kışlar pek sert geçmez. Ama 3-4 gün önce fırtına oldu, şiddetli rüzgâr ve yağmur.. Çok sayıda zeytin ağacının dalı koptu. Ertesi akşam tavuklardan biri kümese girmemiş, kümesin üstündeki harup ağacına tünemiş. Ertesi akşam iki tanesi, dün de 3 tanesi ağaca tünedi.
Acaba horoz yeni gelişen horoz namzetlerini dışlıyor mu diye düşündüm ama horoz namzetleri içeride, ağaçtakiler dişi.
Bu kadar zaman sonra birdenbire içlerinden bazılarının ağaçta gecelemeye başlamasına anlam veremiyorum.
*Kış yüzündense, kümes ağaçtan daha korunaklı.
*Eğer onları bir şey korkuttu ise, neden sadece 3 tanesi ağaçta?

Düzenleyen miou : 21-12-2010 saat 22:52 Neden: imlâ hatası
miou Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön