ARALIK AYI ÇİÇEKLERİ / DEVAM...
Mammillaria Compressa ssp Compressa
İlk sınıflaması 1828 yılında yapılmış. Yaygın olarak –nasıl çeviri yapmak isterseniz-
“Yüzlerin Anası” veya
“Yüzlercenin Anası” (Mother of Hundreds) adıyla biliniyor. Anavatanı
Meksika’nın Hidalgo bölgesinin yüksek rakımlı bölgeleri.
Başlangıçta tek bir gövde olarak büyümeye başlayan M. Compressa, daha sonra 1 metrekarelik alana yayılabilen kümesel bir bitki haline dönüşüyor. Bu gelişim, diğer Mammillaria türlerine oranla oldukça hızlı. Dolayısıyla, bu bitkiyi sağlıklı biçimde yetiştirmek isteyenlerin oldukça geniş bir alana ihtiyaçları olacak.
Birbirine bitişik, yumuşak kenar açılı tüplerden oluşan bir gövde yapısına sahip. Birleşim yerlerinde yünsü doku ve çok kısa tüycükler bulunuyor. Sayıları 4 ila 6 arasında değişen, kırık beyaz (tebeşir beyazı) renkte, merkezi dikene sahip olmayan bir diken yapısı var.
Çan biçiminde, eflatuna çalar pembe (magenta) renkli çiçek veriyor. Özel bir bakım ihtiyacı yok. Tamamen kuru tutulması halinde, -5 ila -12 derece arasındaki kısa süreli soğuklara dayanıklı.
Tohumdan veya ayırma ile üretilebiliyor.
Kaynaklar:
Mammillarias.net
www.cactus-art.biz
Aşağıda yer alan fotoğraf, kırmızı+cyan gözlükler için 3 boyutlu.
Alttaki de amber+mavi gözlükler için 3 boyutlu.
