View Single Post
Eski 20-12-2010, 13:14   #206
Cumhur Tonba
Ağaç Dostu
 
Cumhur Tonba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-07-2008
Şehir: EDİRNE-ANTALYA
Mesajlar: 11,420
Ergene Nehri`nin kirlilik sorunu çözülecek

Trakya`nın en büyük çevre sorunu haline gelen Ergene Nehri`nin dördüncü sınıf olan su kalitesi, 3 yılda üçüncü sınıf, 5 ila 10 yılda ikinci sınıf olacak.

Trakya`nın en büyük çevre sorunu haline gelen Ergene Nehri`nin dördüncü sınıf olan su kalitesi, 3 yılda üçüncü sınıf, 5 ila 10 yılda ikinci sınıf olacak.


Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, üniversite ve çevre danışmanlık firması işbirliği ile Ergene Nehri için ``Meriç-Ergene Havzası Endüstriyel Atıksu Yönetimi Ana Plan Çalışması`` başlıklı proje hazırlatıldığı belirtildi.


Proje ile Ergene Nehri`nin kirlilik sorununun ortadan kaldırılacağı, ayrıca Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne`yi kapsayan bölgenin atık su arıtımı sorununun çözüleceği ifade edildi. Proje kapsamında hazırlanan alternatiflerden hangilerinin kullanılacağı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğünce karara bağlanacağına dikkat çekilen açıklamada, projenin öngörülerinden bazıları şöyle sıralandı:


``-Tüm Ergene Nehri ve kollarında, halen dördüncü sınıf olan su kalitesi 3 yılda üçüncü sınıf, 5 ila 10 yılda ikinci sınıfa ulaşacak. Böylece içme suyundan sonraki en iyi kalite suya kavuşulacak.


-Endüstriyel atık sular mümkün mertebe toplanarak ortak ileri arıtma tesislerinde arıtılacak.


-Havzadaki yerleşimlerin evsel atık su arıtma tesisleri belediyeler tarafından en kısa sürede tamamlanacak.


-Seçilecek alternatife göre 285 ila 410 milyon avro tutarında çevresel yatırım yapılacak.


-Kurulacak atık su tesislerinde arıtılacak sular 1,5 kilometrelik bir tünelle Marmara Havzası`nda kurulacak hidroelektrik santralinde kullanılacak. Böylece yatırım maliyetlerinin bir bölümünün karşılanması için finansman yaratılacak. Ayrıca arıtılmış atık su Marmara Denizi dibine deşarj edilecek. Bu işlem ile Ergene`ye atık su dahi deşarj edilmezken, arıtılmış olduğu ve deniz dibine deşarj edileceği için Marmara Denizi`ne de zarar verilmeyecek.


-Finansal kaynak olarak Sanayi ve Ticaret Bakanlığı kredileri, Çevre ve Orman Bakanlığı fonları, kamu-özel sektör işbirliği, Hazine ve özkaynaklardan yararlanılacak.


-Atık su deşarjına karşı güçlü bir izleme-denetim sistemi kurulurken, caydırıcı cezalar uygulanacak

Cumhur Tonba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön