|
Haydi ben de katılayım nergis muhabbetine,
1. Sevgili güler hanım: Yaprakları düştükten sonra verdiğiniz vitaminli bol gübreli suyun pek faydası olmaz. Bu işlemi yaprakları çıkarken yapsanız daha iyi olur,
2. Sn Hocam 100, "-12 oC" gördüler ama hangi devresinde?, ve ne kadar uzun süre bu sıcaklıkta kaldı? Toprak donmuş muydu? Örneğin tam çiçek açmış -12 oC zarar yapar! ama toprak altında yeni dikilmiş soğana dokunmaz. Veya kısa süre yapraklarına zarar vermeyebilir.
3. Sn pria sağolsun, epey bilgilendirmiş.Sıcaklık için ben de ilave edeyim Yalova nın Temmuz ayı ortalama sıcaklığı 21-22 oC dır!!
4. Bu tür nadide bitki-soğan türlerini yurt dışından göndermezler sanıyorum. Hele Türkiye ye hiç göndermezler. Çünki Islahçı hakları korunmuyor burada.
5. ABD ve İngiltere çıkış gümrüğünde sorun olabilir, ve Kaçakçılık dan tutabilirler.
Son olarak Nergis soğanları içinde Çiçek oluşumu 9 oC da 6-8 hafta da meydana gelir, hazır bekler ve havalar ısınınca yukarı fırlar çıkar fakat Karaburun nergislerinde (Narcissus tazetta) bu soğuk isteği yoktur.
Isıtmasız sera içinde (Yalova da) yetişen nergisler, Dış ortama göre daha uzun boylu ve gösterişli olur.
|