Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi elek
Bu büyüklükte bir yatırımın yaklaşık maliyetinin ne olacağı konusunda birşey söyleyebilir misiniz acaba?
|
Sn. Elek,
Çiftliğin sahibi bir milyon euronun üzerinde olduğunu söylemişti. Ayrıca resimde sadece 1 adet tankın resmi var. Çiftliğin bu bölümünde 2 adet fermentasyon tankı vardı. Yıllık 17.000 ton silaj işliyor. Ancak orada devlet biogazı desteklediği ve üretilen elektriği normal elektrikten daha yüksek fiyata alım garantisi verdiği için bankadan kredi alarak bu işi yapmış. Hatta 1700 hektarlık çiftliğin sadece 200 hektarı kendisine aitti, gerin kalan kısmını devletten kiralamıştı.
Türkiye'de ise bu işle ilgilenen kişiler, biogazla ilgili kanunun çıkacağını söylüyordu. (Dönüşte havaalanında konuştuğumuz bazı kişilerden alınan bilgi.) Umarım bunların akibetide belediyelerin başarısız kompost tesislerine benzemez. Birileri yine deveyi hamuduyla götürmez. Çünkü Pamukova ilgili şu haberi okuyunca insan düşünmeden duramıyor.
"Pamukova'ya 13 milyon 500 bin Euro'ya mal olacak Biyogaz Üretim Tesisi kuruluyor.
Mezbaha atıkları, bitki atıkları, bioethanol fabrikası taşkınlıkları, yem, çürümüş tanecikler, atık sular, atık yağ, biyolojik atıklar, gıda sanayi atıkları, lif ve diğer maltlaştırmak kalıntıları ezilmiş nişasta ve şeker pekmezi üretimi, süt, kesilmiş sütün suyu, yüzme çamuru, belediyelerin atık suları, arıtma tesisi atıkları ve yosunlar değerlendirilerek biyogaz temin edilecek." (
www.sakaryarehberim.com)
Eğer haberi yazan gazeteci sallamadıysa bu kadar maddenin bir arada değerlendirildiği bir tesis başarısızlığa mahkum. Çünkü bunların hepsinden farklı yöntemlerle biyogaz elde ediliyor.
Aşağıda gezdiğim çiftlikten 2 adet resim daha ekliyorum.
Bu resimlerde ise fuar gösteri alanında şeker pancarından biyogaz üretimi görülüyor.
Not: Şeker Pancarından biyogaz üretiminin verimli olmadığını bizzat bu işin başındaki sorumlu kişiden dinlemiştik. Ancak fuarın büyük bölümü bu konuya ayrılmıştı. Çünkü Almanya önüne hedef olarak 2030'a kadar üretilen toplam elektriğin %37'sini (%27 de olabilir, tam anımsamıyorum.) biyogazdan üretmeyi koymuş.