Konu: Nergis
View Single Post
Eski 14-12-2010, 23:55   #661
pria
Ağaç Dostu.

pria's Avatar

Giriş Tarihi: 06-08-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi turkishmojo Mesajı Göster
Sn pria sizden alıp diktiğim nergisler yeşerdi fakat kış şiddetlenmeye başladı Malatya da balkoda saksılarda duruyorlar soğuktan etkilenirler diye korkuyorum içeriye serin bir odaya alsam nasıl olur çiçek açma durumunu etkilermi acaba?görüş ve önerilerinizi bekliyorum şimdiden teşekkürler.
Hanımefendi,
Geçen yıl benim Çanakkale'de zeytinlikte ekili olan nergislerin hiçbiri -7 soğuklardan etkilenmediler..
Şimdi Malatya'nın önümüzdeki 5 günlük hava durumuna baktım:
http://www.dmi.gov.tr/tahmin/il-ve-i...aspx?m=MALATYA
Genelde gece en düşük sıcaklıklar 2-3 derecelerde..Tam bu nergislerin hoşlandığı dereceler..Yani eksi derece yok..Olsa bile benim tecrübeme göre -2 lere kadar odaya almayın...Saksıda değil de bahçede ekili olsalardı eksi 7'lere kadar birşey olmaz derdim..
Bırakın soğukta..O zaman çok daha iyi geliştiğini göreceksiniz..Ilık yere alırsanız gelişme ve çiçek tomurcuğu oluşumu yavaşlar..
Kısacası,çok çok şiddetli donlar dışında bu nergisler soğuktan korkmaz..

En iyisi meteorolojiden Malatya'nın 5 günlük hava durumuna bakıp,-2 den büyük sıcaklık düşmeleri görürseniz geçici olarak içeri alır,hava normalleşince tekrar dışarı çıkarırsınız..Balkonun kuytu bir yerine koyun..Güneşi bol görsün..

Aman,çok bol sulamayın..Eğer soğanları büyük,genişçe ve derince bir saksıya ektiyseniz, dışarda kışın 20-25 günde bir sulama yeterlidir..Don olan günlerde asla sulama yapmayın..Sulama yaptıktan sonra 3-5 gün içinde şiddetli don olayı ihtimali varsa içeriye serin bir yere alın..
Suyu çiçek tomurcuğu patlamaya başlayınca (mart ayında) ihmal etmeyin..Çiçek açma dönemi,bitkilerin en çok suya ihtiyaç olduğu dönemdir.
Çiçekler açmaya yakınken,gece don olayı ihtimali varsa mutlaka saksılarınızı içeri alınız.
Her çiçek sapında genelde 5-10 arası tomurcuk olur..Birkaç tomurcuk patlayıp açınca,isterseniz çiçeklerikesip hergün suyunu değiştireceğiniz bir vazoya alabilir ve evinizin serince bir köşesinde kokularını duyabilirsiniz..
Selamlarımla.

Düzenleyen pria : 15-12-2010 saat 00:34
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön