14-12-2010, 13:51
|
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-12-2009
|
Alıntı:
Doğal Ormanlar mı? Plantasyonlar mı?
Ormanların değişik kullanım alanlarına göre işletilmesine gelince; gerek küresel ölçekte gerekse ülkeler bazında, yeterince yabanıl alanlara, milli parklara ve doğa koruma alanlarına sahip olmadığımızı düşünüyorum. Bizler gelecekte bu doğal alanlardan, bugün olduğundan çok daha fazlasına sahip olmalıyız. Ayrıca, şunu ısrarla vurgulamak isterim: Bu gün yerkürede ormanlarımızın büyük bir bölümü odun üretimi için yoğun olarak işletilmektedir. Bu işlem, bir yandan doğal ormanlardaki tür kompozisyonunun değişmesine, bir yandan da ekonomik önemde olan türlerin kayırılmasına (ikincil türlerin elenmesine) yol açmaktadır. Bu değişimden, yabanıl alanlar ve doğal ormanlar büyük zarar görmektedir Bununla ilgili olarak, FAO çalıştayına katılanların üzerinde anlaştıkları tek konu, yakın bir gelecekteki odun ihtiyacımızın daha büyük oranda, yoğun olarak (intensif) işletilen plantasyonlardan karşılanması gerektiği konusu olmuştur. Bu kısa sunuda ben sadece şuna işaret etmek isterim: Evet, ormanlardan odun elde edelim; ama buna ek olarak, değişik türlerle çeşitli plantasyonlar kurarak, ormanların diğer pek çok önemli ekolojik ve ekosistem hizmetlerini de değişik derecelerde yerine getirmelerine olanak sağlayalım.
|
zaten plantasyonlar doğaya uygun olarak hazırlanır. yaban hayatı ve diger bitki türleri koruma amaçı içerir. Çevre ve Orman Bakanlığı hazırlar plantasyonları ve Bakanlıkça düzenlenir. Plantasyon hazırlanması çok zor bir aşamadır ve itinalı bir şekilde hazırlanır. bu yazın alıntı gibime geliyor bana.
|
|
|