Sayın Meyvelitepe,
Son sözlerimin arkasındayım. Konuya taraf olanlarca gayet açık ve netti. Taraf olmayanların da anlaması için daha da açık ve detaylı yazıyorum.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe
[/I]
Sn.Bayındırmevki, yazdıklarınızdan bu işin nasıl yapılacağı hakkında bir fikriniz olduğu anlaşılıyor.
|
Ben, işin nasıl yapılacağı değil nasıl olması gerektiğini belirtiyorum. Yapmak organize etmeyi, olması gerekense konu hakkında fikir belirtmeyi ifade eder. Şüphesiz ki organizeyi tüm üyelerine ulaşabilme imkanı ile agaclar.net daha iyi yapacaktır. Bunu yaparken de firmalarla yan yana, onlarla ile işbirliği yaparak değil, kendi üyeleri ile. üyelerinden gelen gücü ile yapması ise benim önermemdir.
Bu önermeyi aşağıda kısaca özetlemeye çalıştığım hepimizin malumu olan yaşananlardan çıkarıyorum.
Ergene Nehrinin, Muratlı kolu üzerindeki temizleme çalışmaları konuya taraf olanlarca bilindiği gibi Ağaçlar net ile söz konusu firma arasında ki görüşmeler ile başlamış ve sayın Malina'nın da virgülüne dokunmadan aynen alıntıladığım yazısında ki sonuca varmıştır.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina
|
Sizde bu alıntıdan firma ile görüşmelerin yarım kaldığını anlayabilirsiniz. Ben böyle anladım.
Ardından her nasılsa firma yoluna devam etmiş ve aşağıda yine virgülüne dokunmadan alıntıladığım sonuç çıkmıştır.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tatoglu
Sayın Ensar ve Sayın Acemi Çaylak;
öncelikle projeyi yakından takip ettiğiniz için teşekkür ediyorum, ayrıca bu ilginiz bizim içinde bir geri bildirim sağlamaktadır.
sizinde belirttiğiniz gibi EM uygulamasından istenen neticeyi alamadık belki ciddiyetle uygulansa netice alınırmıydı bilmem ama, uygulayıcı firmanın daha işe başlamadan para peşine düşmesi, proje teklifinde 5 aylık bir uygulama taahhüt edilmesine rağmen bir aylık uygulama yapılması dere kenarında dozlama yapılan tanklardan alınan numunelerin PH sinin 4 ün üzerinde çıkması ve son olarak sizinde tespit ettiğiniz gibi tankların dereden toplanması muhatap firmanın ciddiyet eksikliğini göstermiştir.
Ancak derede bir uygulama yapılması hem idari makamlar nezdinde, hem çevre müdürlüğü hemde sanayiciler tarafında bir hassasiyet oluşturmuş ve DERİ OSB nin BY-PASS yaparken yakalanması gibi önleyici çalışmalar sayesinde MURATLI DERESİNDE koku önlenmiştir.
Belki mevsim nedeniyle diyeceksiniz ama isterseniz test etmek için akşam saat 9-10 gibi BİR MURATLI DERESİ ÜZERİNDEKİ KÖ PRÜYE BİRDE ERGENE DERESİ ÜZERİNDEKİ KÖ PRÜYE GİDİN FARKI GÖRECEKSİNİZ.
KARANLIĞA SOPA SALLAMAK YERİNE BİR MUM YAKMAYA ÇALIŞTIK, BİR IŞIK GÖRÜNDÜ İNŞALLAH SÖNMEZ.
|
Bu alıntıdaki Tatoğlu nickinin de Sayın Muratlı Kaymakamı Yakup Tat olduğunu biliyorsunuz. En azından ben biliyorum.
Nasıl oldu ise firma agaclar.net ile bir yerlerde bıraktığı işbirliğine rağmen agaclar.net'ten aldığı rüzgar ile yoluna devam etmiş ve işveren pozisyonunda olanlardan biri olan Sayın Muratlı Kaymakamı Yakup Tat'ın bu tepkiyi vermesine neden olmuştur.
Arada konuya taraf olan üyeler ile firma arasındaki tartışmalar hatta üyelerin kendi arasındaki tartışmalar konunun önemsiz detaylarıdır. Bu iki alıntı firmanın iş yapma tarzı ve varılan sonucu özetliyor.
Sayın Gece'nin de belirtiği gibi firmalar para kazanmak üzere kurulur ve yüzü tatlı para her şeye kadirdir. Bu, bu kadar gerçek iken nasıl olur da çevre kirliliği gibi hem teknik hem de etik acıdan son derece karmaşık konuda, bir firma ile doğa dostu bir platform yan yana gelebilir.
Çevrenin, amacı para kazanmak olan firmalar ile kirletildiği açık. Kirletileni temizlemek için de yine amacı para kazanmak olan firmalar kurulduğu daha da açık. Bu kurulan firmalar belki de sizin hoşunuza giden biyolojik çalışmalar yapmış olabilirler. Yaptıkları çalışmalar size sempatik gelebilir.
Alıntı:
[/I]
Em veya benzeri bir ürün de olamayacak (hele bukashi filan hiç olmaz),
|
Yukarıda alıntıladığım gibi bu çalışmalara sempatiniz hissedilebilir. Ama bu onları üreten firmaların para kazanmak için kuruldukları gerçeğini değiştirmez. Çözüm bu firmaların ürünlerine sempati duyup onları desteklemek değil. Onların ürünlerini lanse etmek değil. Doğayı bu ürünlere ihtiyaç duyacak duruma düşürmemek, düşürülmemesini sağlamak. Doğa bunlara ihtiyaç duymadan bugüne var oldu. Bundan sonra neden olmasın. Ne tez ne de anti teze ihtiyaç var. Tek gereken sağduyu ve basitlik.
Alıntı:
[/I]
bir araya toplanılacak (kaç kişi olacak?). Buraya kadar tamam. Sonrası için ne diyorsunuz?
|
Sonrası için diyeceklerim; Ne üyeler bir araya toplansın, ne bilmem kaç bin kişi olunsun. Bunlar çözüm değil çevre kirliliğinin bir başka şekli. Binlerce insan çevreyi savunmak adına bilmem hangi firmanın sponsorluğunda dağıtılan kumanyalar ile geldikleri yer için daha önceden planlanmamış bir kalabalık baskısı oluşturarak, bağırıp, deşarj olup, çevreyi koruduk diye mutlu-mesut eve dönecek. Dönerken de ardında kirliliğini bırakacak. Dediklerimden bunlar anlaşılmışsa yok kalsın. Ben çevreci değilim.
Ne diyordum. Sağduyu ve basitlik. Yaşantımızdan neler eksiltebiliriz. Nasıl daha basit olabiliriz. Mesela siz EM olmadan da nasıl tarım yapabilirsiniz. Ta Ankaradan geliyor ve taşınması esaslı bir karbon salınımı... Bence bu ihtiyaç listenizden çıkarılabilecek bir şey. Toprakda yüksek bir organik düzey tutturmak hayatın gerçek hedefi olmasa gerek. Doğanın o kadar da yüksek beklentiler içinde olduğunu sanmıyorum. Bitkiler basit canlılar ve çok verim amaçlamazsak bizden çok şey istemezler.
Saygılar