Topraksız tarımdan bahsediyorum. Ayrıca su kültüründe yetişmiş, köksüz gönderilen yeşilliklerin raf ömürleri çok kısa oluyor. Dayanabilmesi için köklü göndermeniz gerekiyor ki, pazarlamada en büyük sorun bu.
Her ürünün satılabilmesi için belirli standartlar oluşmuş. Bu standartların dışındaki malları, ne kadar kaliteli, temiz ve lezzetli de olsa, hiç bir toptancı, tedarikçi, market almak istemiyor. Kıvırcığı çamurlu satabilirsiniz ama köklü satamazsınız.
Aynı şey taze soğanda da geçerli. Arpacıktan yetişmiş taze soğanların dibinde kalan şişkinlik pazarda hiç istenmeyen bir özelliktir. Taze soğanın formunun "kalem" gibi olması istenir. 7-10 tanesi bir demet olacak, demet ağırlığı da 350-500 gr civarında olacak şekilde hazırlanmış ürünler iyi satılır. Bunun dışındakiler piyasanın çok altında gider.
Şu meşhur videodaki ambalajlamaya dikkat edin, köklü gönderiyorlar. Köklü göndermelerinin sebebi, ürünün raf ömrünü uzatmak. Fakat, ben onlar gibi 4.5 $/kg fiyata satamadığım için o model şale kullanma şansım yok.
Topraksız tarım, işletme giderleri çok yüksek bir üretim biçimi. Eğer piyasanın talep ettiği biçimde mal üretemezseniz, işletme giderlerini karşılayamayabilirsiniz.
Bu alanda yatırım yapacak arkadaşlara çok iyi araştırmalarını öneririm.
|